Szepesi György a legendás Aranycsapat néhány tagjával, Puskás Ferenccel, Hidegkúti Nándorral, Buzánszky Jenővel, Sándor Károllyal és Grosics Gyulával közösen alapította meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságát 2002-ben. A Bizottság elnöke Buzánszky Jenő volt, szóvivője Szepesi György.

Ők mindannyian rengeteget segítettek Szolgálatunknak, és a mi munkánkon keresztül természetesen a rászoruló, beteg gyerekeknek és a nélkülöző családoknak. Szerényen, sokszor a háttérből, láthatatlanul végezték karitatív munkájukat, aminek egy része sportdiplomáciai természetű volt: nagyszerű bel- és külföldi kapcsolataik révén támogatókat szereztek nekünk, cégeket, szervezeteket és sportolókat. Így kerültünk kapcsolatba például a Német Labdarúgó Szövetséggel, amely hosszú évekig támogatta szervezetünket. Szepesi György és a Sportbizottság többi tagja számos rendezvényen segítette megjelenési lehetőséghez a Gyermekmentőt. Szívós, kitartó munkával sporteseményeket szerveztek, élménybeszámolókat tartottak, és gyakran a puszta jelenlétükkel is megtisztelték rendezvényeinket, ezzel gazdagítva, öregbítve Szolgálatunk jó hírnevét. Személyes jelenlétükkel példát állítottak a gyerekek elé: a sport fegyelme, az összetartozás és a csapatmunka fontossága, a játék öröme és a küzdeni akarás – ez volt az, amit átadtak a jóval utánuk jövő generációknak.

Szepesi_György_Buzánszky_Jenő

(Fotó: Rudasy András, Buzánszky Jenőről és Szepesi Györgyről a közös fotó 2012-ben az NGYSZ fóti Lovasterápiás Központjában szervezett Díjlovas és Lovasterápiás Versenyen készült.)

Több neves sportolót, olimpikont megnyertek a közös ügynek, akik azután a Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület Sportbizottságának tagjaiként végzik karitatív munkájukat, többek között Wichmann Tamás, dr. Csapó Gábor és Erdei Zsolt.

Szepesi György 2016-ig segítette munkánkat, többször kísérte el önkéntes orvos-csoportunkat erdélyi gyógyító körútjára. A mai napig minden évben megrendezzük Székelyföldön az Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupát, melyen közel 200 csapat vesz részt. 

Szepesi György fantasztikus lelkesedésével és szakmai tudásával nem csak milliókat varázsolt a focipályák lelátóira, de örömet szerzett, és lehetőségeket teremtett sok ezer nehéz sorsú gyermeknek – tette ezt mélységes emberségből, alázattal, hangtalanul és láthatatlanul. Most a Sportbizottság utolsó alapítójától búcsúzunk.

Mindent köszönünk, Gyuri bácsi!