Február 20-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Teréz körúti irodájában dr. Büki György gyermekneurológus, az NGYSZ Teréz körúti gyermek szakorvosi rendelőjének vezetője és prof. dr. Hacki Tamás orr-fül-gégész, foniáter, egyetemi tanár, az NGYSZ tagja tartott szakmai előadást a meghívott szakemberek számára.

Kép_2

Dr. Büki György bemutatta a Teréz körúti gyermekorvosi rendelő működését, az ott dolgozó szakembereket – gyermekneurológus, gyógytornász, gyógypedagógiai fejlesztő pedagógus –, akik hiperaktív, autista, viselkedészavaros, tanulásban, mozgásban akadályozott és értelmileg sérült gyerekekkel foglalkoznak.

Kép_4

 

A szakember elmondta, hogy a terápiás központban dinamikus szenzoros integrációs és MAES-terápiával dolgoznak, mivel ezeket a módszereket szakmailag hitelesnek és gyermekközpontúnak tekintik. Ezek a terápiás metódusok figyelembe veszik a gyermekek pillanatnyi készségeit, feladatkirovással nem szűkítik be a központi idegrendszer működési repertoárját, nem okoznak fájdalmat, nem alakítanak ki terápiás félelmet stb.  A rendelő szakemberei nemcsak hogy maguk használják ezt a két módszert, de egyénenként és együttesen is azon dolgoznak, hogy elterjesszék őket Magyarországon. Dr. Büki György örömét fejezte ki az új rendelő részleg beindítása kapcsán, amely ideálisan egészíti ki az eddigi gyermek ellátást.

Kép_3

Kép_5

Prof. dr. Hacki Tamás előadásában kifejtette, hogy az NGYSZ foniátriai-logopédiai-audiológiai rendelője olyan szakmai együttműködést tesz lehetővé, amelyre Magyarországon csak kevés intézményben van lehetőség. Elsősorban azon gyermekek számára előnyös ez a diagnosztikai és terápiás csapatmunka, akik beszédfejlődési elmaradottsággal, hangképzési zavarral, esetleg ezekkel kapcsolatos hallászavarral és szociális integrációs problémával küzdenek.

Kép_6

A rászoruló gyermekek szüleinek nem kell egymástól távoli intézetek kooperációs lehetőségeire, időpont-egyeztetésére hagyatkozniuk, mert a Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében a fent említett szakmák szoros együttműködésben, egy helyen dolgoznak. Kifejtette, hogy az új szakmai egység jól illeszkedik a Teréz körúton már régóta és sikeresen működő gyermekneurológiai-gyógypedagógiai-mozgásterápiás diagnosztikai és terápiás rendeléshez.

Kép_7