Április 16-án a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a helyszínen tartott sajtótájékoztatón mutatta be a média képviselőinek a szervezet fóti Lovasterápiás és Oktató Központját, valamint beszélt az itt folytatott tevékenységekről, és ismertette a hosszú távú terveket is. A sajtótájékoztatót Edvi Péter, a Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, Kuncze Gábor, a szervezet alelnöke, valamint Bozori Gabriella, a fóti intézet vezetője tartotta.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Gyermekmentő Szolgálat 12 nagy programja közül a legnagyobb és legköltségesebb az egészségügyi program, melynek szakmai részére, vagyis gyermekek orvosi szűrésére, gyógykezelésére, műtéteire, fejlesztésére 2016-ban 130.250.330, 2017-ben 163.700.998, 2018-ban 172.466.148 forintot fordítottak. Ennek a programnak a része a fóti Lovasterápiás és Oktató Központ is.

A központ által jelenleg használt területeken a Gyermekmentő Lovasterápiás és Oktató Központja lovasterápiás ellátást nyújt különböző sérüléssel élő gyerekek részére, és többirányú akkreditált szakmai továbbképzést felnőtt szakemberek részére. A lovasterápiás tevékenység gyógypedagógiai lovagoltatást, hippoterápiát, lóval asszisztált pszichoterápiát és parasport foglalkozást foglal magába. Ezekre a foglalkozásokra a Gyermekvárosból is fogadunk gyerekeket. 2018-ban szakembereink összesen 2913 foglalkoztatást tartottak gyerekeknek. Fótról változó számú, 1-20 gyerek jár át hozzánk terápiára, a terápiás igények és az ellátás kapacitásának függvényében.

Kép_3

Ugyanezen a területen található az Élhető Jövő Park is, mely egy zöldenergia-sziget, ahol a szél, a nap és a víz erejét kihasználva biztosítják az egész Lovasterápiás Központ energiaellátását, sőt, a terület egyben kutatóállomás és új, környezetkímélő megoldások bemutatótere is. A kísérleti projekt az ELMŰ, az OTP Bank, a Hewlett Packard Enterprise és a Mercedes támogatásával jött létre, szakmai partnerek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem.

Kuncze Gábor 25 éve kíséri figyelemmel alelnökként a Gyermekmentő tevékenységét.

A Szolgálat az elmúlt hetekben őt ért méltánytalan és alaptalan vádak visszautasításaként fontosnak tartja, hogy a sajtó tisztán lássa a tényeket:

A Lovasterápiás és Oktató Központ jelenleg több külön helyrajzi számon létesített intézmény a fóti Gyermekváros közvetlen szomszédságában, területileg független a kastélytól, a kastélyparktól, a Waldorf-iskolától is.

Valamennyi, jelenleg használt terület a Magyar Állam tulajdona. A területek fölött a Gyermekmentő Szolgálat javarészt kezelői, kisebb részben használati jogot gyakorol. Az állami tulajdon a jövőben is változatlan marad, a Gyermekmentő egységesen kezelői jogokat kapott az általa használt területek felett.

Kép_2

A Harrach Péter (szintén a szervezet alelnöke) által nemrég benyújtott törvényjavaslatra azért volt szükség, mert megváltozott a törvényi háttér a civil szervezetek kezelői joga tekintetében, ezért a Gyermekmentő szerződéseit is meg kell újítani.

A Gyermekmentő egyúttal néhány új terület kezelői jogát is kérvényezte a Nemzeti Földalapkezelőtől, melyek a Gyermekvárossal ellenkező irányban vannak. Ezeket legelőnek szeretné használni.

Az egyik, kastélyparktól távoli, a Gyermekváros és általunk közösen használt, de a Gyermekváros kezelésében lévő terület végében, ahol a Gyermekmentő már kb. 15 éve két rozzant épületben szénát, szalmát és szerszámokat tárol, állnak lakóházak, melyekben a Gyermekváros nyugdíjasai élnek, de az egész terület egy külön helyrajzi számon szerepel. A Gyermekmentő, immár a terület kezelői jogának birtokában, továbbra is ugyanarra – széna- és szalmatárolásra, különböző eszközök tárolására – szeretné használni, és esze ágában sincs az ott élők lakhatásába, éltébe beleszólni, azon változtatni.

A Gyermekmentő Szolgálat már 15 év óta számos pályázati lehetőséget megragad, hogy infrastrukturális hátterét fejlessze, és ezzel terápiás tevékenységének minőségét javítsa. Ezt a törekvését a jövőben is folytatni fogja, továbbra is kizárólag a lovasterápia, az ahhoz kapcsolódó kiegészítő terápiák, illetve a már említett oktatás, továbbképzés, valamint sérüléssel élő gyermekek táboroztatása terén.

Kép_4

Fotó: Huszár Dávid