2017. december 17-én délelőtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank huszadik jubileumi alkalommal rendezte meg az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő című mesebalett volt. Az előadással, az ünnepi ajándékokkal és finomságokkal a bank igyekezett szebbé, gazdagabbá, felejthetetlenné tenni a karácsonyt – a kezdetek óta több mint 24 ezer gyermek számára. 

Kép_2                          Kép_12                                 Kép_4

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

Idén az Operaház felújítása miatt az Erkel Színház adott otthont a rendezvénynek. Az igazi karácsonyi hangulatot idéző előadásra 1500 hátrányos helyzetű gyermek érkezett az ország különböző részeiből és a határon túlról. Szívet melengető érzés volt látni, ahogy a gyerekek elragadtatva tapsoltak A diótörő meséje láttán. A gyerekeket az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várta, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhattak az Erkel Színházból. Sokan közülük még Budapesten sem jártak soha életükben.

Kép_13                          Kép_11                     Kép_10

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva a Magyar Nemzeti Balett a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új feldolgozással jelentkezett. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.

Kép_6                          Kép_9                      Kép_7

(Fotó: NGYSZ/Gordon Eszter)

Az előadást három felvonásban táncolják a Magyar Nemzeti Balett művészei. A főbb szerepekben Kim Minjungt (Mária hercegnő), Balázsi Gergő Ármint (Unokaöcs, Diótörő, Herceg), Komarov Alekszandrt (Drosselmeier) és Medvecz Józsefet (Egérkirály) láthatják.

A rendezők idén köszönetet mondanak, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft-nek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a METRO Kereskedelmi Kft.-nek, a Smile Palacsintának, a Penny Market-nek, a Magyar Pékszövetségnek, a Spar Magyarország Kft-nek, hogy ajándékaikkal emlékezetessé teszik a rászoruló gyermekek karácsonyát.