A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén a járvány miatt kevesebb helyen tudtak fogorvosi szűréseket végezni és fogápolási és szájhigiénés tanácsadást tartani.

A fogászati busz 8 helyszínen – Budapesten, Balatonfenyvesen, Magyarmecskén, Királyegyházán, Szentesen, Fóton, Miskolcon és Pécsett – járt, ahol több mint 2000 gyerek fogait vizsgálták meg.  A szűrésen hátrányos helyzetű, sérült gyerekek is részt vettek. A gyerekek szájhigiénés tanácsot is kaptak a fogaik és fogínyük egészségének megőrzése érdekében.

kép_6

A buszban dolgozó önkéntes fogorvosoknak sajnos idén is rosszak voltak a tapasztalataik. A szűrésen megjelent gyerekeknek átlagosan több mint a felének volt szuvas foga, volt olyan helyszín, ahol ennél is rosszabb volt az arány.  Ugyanakkor azt is tapasztalták a fogorvosok, hogy azokon a helyeken, ahol már jártak, több volt a fogpótlás vagy a szanált fogak aránya, ami azt is jelenti, hogy a szülők jobban odafigyelnek.

kép_3

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 27. éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

kép_4

A Colgate-Palmolive Magyarország idén is fogkrémet és fogkefét ajándékozott a gyerekeknek. Sok településen még ma is nagyon fontos és hiánypótló az ilyen jellegű ajándék.

Reméljük, jövőre ismét több helyszínre tud majd eljutni a busz, és még több gyermek fogazatát tudjuk megvizsgálni. 

Fotó: Gordon Eszter