27 éve védi a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Gyermekmentőnek 1995-ben. A buszban önkéntes fogorvosaink ingyenes fogászati szűrést végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadják a guruló rendelőt, mindig nagy sikert arat, amikor begördül egy-egy intézmény udvarára. A vizsgálat után ajándékot is kapnak a résztvevők: fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogmosó pohár került idén a csomagokba.

roadshow7

Lyukas fogak, fogkő, rossz táplálkozási szokások – íme, az idei tapasztalatok

2022-ben 11 állomása volt a roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó.

Önkéntes fogorvosaink elmondása alapján lyukas tej- és maradó fogak, fogkövek és foghiányok nagy számban fordultak elő már az elsős korosztálytól kezdve nyolcadik osztályig. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak. A mértéktelen cukor,- chips-, és szénsavas üdítőital fogyasztás nagyban hozzájárul a gyerekek rossz fogaihoz. Nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és sajnos a fogápolási szokásaik is helytelenek. Azt is sok helyen tapasztalták, hogy a gyermekek fogmosás helyett csak szájvizet használnak, ez azonban nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást – hangsúlyozzák a szakemberek.

roadshow9

A megelőzés kulcsfontosságú

 Az országot járó önkéntes fogorvosoknak évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. Az idei szűréseken megjelent gyerekeknek több mint a felének volt szuvas foga.

roadshow8

A fogorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy ha már a tejfogak nagyon rosszak, akkor a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában már 28. éve kiemelt hangsúlyt kap az NGYSZ egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek része a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés szűrő- és oktatóprogram. Emellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

roadshow4

Reméljük, jövőre ismét több helyszínre eljut szűrőbuszunk, és még több gyermek fogazatát tudjuk megvizsgálni!

Edukáció a szájhigiéniáról és az internetbiztonságról

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a művelet. Sok gyerek számára mindez újdonságként hat, mert eddig senki nem mutatta meg nekik a helyes módszert. Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az étel, amit feltétlenül kerülni kell.

mentáldentál

A program másik eleme során oktatóink a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás.)

Szakembereink folyamatosan járják az országot. Az előadások ingyenesen megrendelhetők honlapunkon IDE KATTINTVA!