A mozgó fogászati busz eddig hat állomásra látogatott el: május 27-én Békéscsabára, május 28-29-én a kétnapos Városligeti Gyermeknapra, június 4-én a budapesti OTP Családi Napra, 6-án Nyírbátorba, 7-én Jászberénybe és 9-én Hencidára.

Az OTP Fogászati Roadshow egyik fogorvosa, Dr. Tóth Tünde elmondta, hogy nagyon sikeres szűréseken vannak túl, hiszen három hét alatt 2100 gyermek fogát vizsgálták meg és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra. Jászberényben és Nyírbátorban értelmi- és mozgássérült gyermekek, Hencidán pedig halmozottan hátrányos fiatalok is részt vettek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőprogramján.

A szűrésre továbbra is nagy szükség van, a szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis a vizsgált gyermekek felének annyi ép foga van, mint ahány kezelésre szorul. Szintén tanulságos, hogy a vidéken élő gyermekek fogainak állapota rosszabb, mint a nagyvárosiaké.

vizsgalat_kozben

Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, hogy már a tejfogak többsége is szuvas, ezért a szakemberek igyekeznek arra ösztönözni a gyerekeket, hogy gondosan ápolják fogaikat, hiszen a maradandó fogakat a sok szuvas tejfog is károsíthatja, amely később problémákat okozhat.

Az NGYSZ fogászai fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítást és szaktanácsadást is tartottak a helyszíneken, hogy ezzel is megelőzzék a gyerekek fogazatának további szuvasodását és a fogkőképződést.

Az OTP Roadshow további időpontjai és helyszínei

Szeptember 3., (szombat)

Salgótarján, tanévnyitó szeptember

Szeptember 22., (csütörtök)

Pécs, Pécs Napok Örökség Fesztivál,

Szeptember 25., (vasárnap)

Fót: Nemzetközi Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, a Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központ Vörösmarty tér 1.

Szeptember – november

OTP Junior Iskolák közötti verseny győztese