A foglalkozások során fejlesztették a tudatosabb, biztonságosabb internethasználathoz szükséges képességeiket. Természetesen nem maradtak el az óriási strandolások, a hajókázás, a röplabdázás, a kosarazás sem, sőt, még vízi körhinta is üzemelt.

Íme, Saferinternet-oktatóink beszámolói a táborról:

Bernáth Luca

“Először voltam ebben a táborban. Nagyszerű dolog volt a gyerekekkel foglalkozni! Elképesztő, mennyi szeretet, ugyanakkor mennyi elnyomott érzelem, feszültség van bennük. A foglalkozások alapját - a gyerekek nehézségeihez mérten - a sikeres kommunikáció, problémamegoldás, az egymásra való figyelés, és megértés fejlesztése tette ki. Első táborom után úgy érzem, rengeteg feladatunk van még, de lelkesen és szeretettel várom, remélem, lépésről lépésre sikeres lesz a munkánk.”  

Balatonfenyves4

Borai Gabriella

“Izgatottan vártam a tábort, mivel eddig csak diákként vehettem részt ilyen rendezvényeken. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy most kipróbálhattam magamat a másik szerepben, ahol nekem kellett készülnöm interaktív foglalkozásokkal a gyerekeknek. Jó pár éve dolgozom 12-14 éves diákokkal Borsodban, ahol ez a korosztály nagyon aktív és beszédes, és a táborban is erre számítottam. Azonban az első két napon nem sikerült belőlük a beszédes énjüket kihozni. Ahogy teltek a napok, a csoportos foglalkozáson kívül a gyerekek maguktól jöttek hozzánk beszélgetni és ismerkedni, így jobban egymásra tudtunk hangolódni. Véleményem szerint sikerült jól zárni a tábort, és a gyerekek is haza tudnak vinni fontos információkat, amelyeket tőlünk tanulhattak a különböző foglalkozások alatt.”  

Fülöp Hajnalka

“A táborban a gyerekek szociális képességeit is fejlesztettük. Izgalmas csoportfoglalkozásokkal és csapatokkal indultunk, ahol a gyerekek lassan megismerték egymást és a szabályokat.  Néha sárga vagy piros lapot kellett adni, mint egy focimeccsen, és volt, akit ápolni kellett a „sérülések” miatt. A tábor végére a gyerekek egyre jobban megismerték a kapcsolatteremtés és az együttműködés szabályait. A legörömtelibb élményünk a gyerekek lelkes mosolya volt, ahogy várták a következő foglalkozást, vagyis a „meccset”. Hajrá Saferinternet!”  

Glonczy Dániel

“A tábor időtartama alatt számos új gyermekkel ismerkedtem meg és dolgoztam együtt. A foglalkozások alkalmával a fiatalok többsége érdeklődést mutatott a szóba kerülő témák iránt. Természetesen a csoport sajátossága, hogy mind korosztály, mind pedig egyének tekintetében is meglehetősen színes társaság gyűlt össze, és ebből adódóan várható volt egy-két kisebb incidens, de összességében együtt tudtunk működni. Remek lehetőség nyílt arra, hogy a tábor által biztosított programok keretein belül nemcsak együtt élhettünk meg új élményeket, hanem interaktív, játékos módon adhattuk át azt a tudást, ami a biztonságos internethasználathoz szükséges.” 

Matusek M. Zsuzsanna

"Az idei táborban az elsős, másodikos gyerekekkel voltam. A beszélgetések alatt kiderült, hogy ők még nem neteznek saját eszközökön. Egyszerűen azért, mert nincs nekik. Ezzel együtt találkoztak már a Momó-jelenséggel (Momó egy képzeletbeli, félelmetes lény, aki főleg a Facebookon és a WhatsAppon keresztül terjed, és egy álprofilról arra próbálja meg rávenni áldozatait, hogy különféle veszélyes feladatokat hajtsanak végre – a szerk.) és egyéb életveszélyes neten terjedő kihívásokkal. Ezért a tábor elsősorban a félelmek elmulasztásáról szólt, és arról, mit tegyenek a gyerekek, ha ilyet tapasztalnak. Úgy érzem, a gyerekekkel idén nehezebb volt bánni. Lehet, hogy a hosszított tanév volt az oka. Ezzel együtt jó volt megtapasztalni, hogy amikor két civakodó gyerek közül az egyik nem érezte jól magát, a másik félből ez gondoskodást váltott ki.”

Balatonfenyves2

Polyák Laura

„Úgy éreztem a tábor ideje alatt, hogy az indulatkezelés, a konfliktusmegoldás, a meghallgatás, megértés és figyelem nagyon nagy szerepet játszik a napi munkánkban. Fontosnak tartottam ezekkel a témákkal foglalkozni, hiszen azt gondolom, a későbbiekben kialakuló bullyingnak ez az alapja. A kis vadóc gyerekekben rengeteg szeretet és figyelem lakozik, és úgy érzem, sikerült némiképp megértetni velük a megbeszélés, a másik meghallgatásának fontosságát. Alsós korosztállyal foglalkoztunk, némi meglepetésemre nem lógnak egyfolytában a telefonon. Szerencsére nagyobb élményt adott nekik a Balaton, a fürdés, a játékok. Bízom benne, hogy van értelme a munkánknak, ami persze egy hét alatt nem is lehet teljes, de talán megmozgat valamit.”  

A táborvezető Moór Eszter volt.