A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén április és október között az önkéntes fogorvosok tizenhárom magyarországi helyszínen és Székelyföldön vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait.

Magyarországon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült (Gyula, Fót), illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek (Hencida, Szentpéterszeg, Pécs). 2016-ban az OTP Bank Fogászati Roadshow során 5570 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra, illetve azok kezelésére.

160923_1382_jo_kicsi.jpg

Magyarországon a fogorvosoknak sajnos idén is rosszak voltak a tapasztalatai. A szűrésen megjelent gyerekek 50%-nak volt szuvas foga, tehát ellátásra szorult.

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja. Ugyanakkor ezek a gyerekek jobban motiválhatók, mint egészséges társaik.

A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Hencidán és Szentpéterszegen tette, ahova évek óta visszajár.  A szakemberek sikernek könyvelték el, hogy ezen a két településen a nagyobb gyerekek fogazata - akikkel több éve találkoznak már - szemmel láthatóan jobb, mint a kicsiké, akikkel idén először találkoztak. A buszt kísérő egészségnapi tanácsadás megmutatta, hogy még a 18-19 éves fiatalok sincsenek tisztában a helyes fogmosási technikával.

160925_4173_jo_kicsi.jpg

Idén is csatlakozott a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékozott. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták, hogy gyakran a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres cseréről.

A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszajár, a korábban kiszűrt rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben.

A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén májusban az erdélyi Oklándon, az Elhelyező Központban végeztek szűréseket és kezeléseket, az itt élő 66 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű és speciális igényű gyerek számára.

A szakemberek itt  több mint 100 kezelést végeztek, amelyek között volt foghúzás, gyökérkezelés, tömés, fogkő eltávolítás, illetve barázdazárás is.

Felmérésük alapján a múlt évhez képest a gyermekek fogazatának állapota egyértelműen javulást mutatott. A rossz fogazatú gyerekeknél a fő kiváltó ok a fogmosás hiánya, ezért az ő esetükben a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére. A kezelések végén minden gyereket  fogkefével ajándékoztak meg.

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy nagyon fontos a felvilágosítás, valamint a megelőzésre és a helyes fogápolásra játékos formában történő figyelemfelkeltés.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.