A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen már 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 25-26-án kerül sor.

A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tarja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom.

A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly közel 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

 

gyermeknap_2013w


Részletes program

Letölthető programfüzet

 

A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megalakulása óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot; az NGYSZ-szel együtt, valamint szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. A Főváros számára a kezdetektől fontos volt, hogy ezzel a rendezvénnyel több százezer hátrányos helyzetű gyermek és családja számára nyújt színvonalas, kulturált, ingyenes programot, akiknek erre másképp nem lenne lehetőségük.

 

A Szolgálat 2013-ban is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre, több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – ezúttal pécsi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, Moldovából és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja.

 

Külön köszönet illeti az Országgyűlést és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), amely intézmények segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában.

A kétnapos rendezvényen összesen 41 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

 

Az OTP Bank immár 19 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója. A legnagyobb magyarországi pénzintézet - a Szolgálat jótékonysági rendezvényeihez nyújtott segítség mellett - annak egészségügyi programját és Teréz körúti gyermekorvosi rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek kialakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását is biztosítja. A Gyermekmentő Szolgálat fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt öt-hatszáz gyermek fogát vizsgálják meg az NGYSZ önkéntes orvosai. A busz a gyermeknapi esemény után magyarországi és erdélyi településekre indul, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik. Tavaly összesen 4300 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg, kezelték és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást.

Az OTP Logikaland az OTP Fáy András Alapítvány O.K. Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpont trénereinek közreműködésével interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és sok-sok nyereménnyel várja a gyerekeket. Az OTP Gyermeknapi Focikupa döntője mellett külön nagy eseménynek számít, hogy Kovács Péter „Petike” freestyle futball-világbajnok május 26-án 14 órától a Nagykövetségek Színpadán csoportos dekázás rekordállítására vállalkozik. Az idei OTP Gyermeknapi Focikupa szakmai támogatója a Vasas Kubala Akadémia.

 

Idén ismét kijön a Városligetbe a Mercedes-Benz Hungária Kft. a MoKi programjával. A Mercedes-Benz által indított MobileKids (MoKi) program játékos formában szeretné felhívni a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban Kresz-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és kézműves foglalkozással várják a gyermekeket.

A csillagos márka a biztonságos közlekedés népszerűsítése mellett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját is támogatja. A Mercedes-Benz személygépkocsik és haszonjárművek hazai forgalmazója tavaly az első Kecskeméten gyártott B-osztály aukciójából befolyt összeggel, idén pedig – „Segíts egy mosollyal!” címmel – az első hazai CLA modell felületének értékesítésével segíti a szervezet tevékenységét. Érdeklődő magánszemélyek és vállalatok 5x5 centiméteres, egységenként 10.000 forintos alapárról induló felületeket vásárolhatnak az első CLA karosszériáján, amelyen a www.segitsegymosollyal.hu című weboldal használatával saját arcképüket, vállalati logójukat vagy egyéb ábrákat helyezhetnek el. Mindkét jótékony célra szolgáló autó, az idei CLA és a tavalyi B-osztály is megtekinthető lesz a Városligetben.

 

Kis_Napozoret_a_gyereknapon_w

  

Május 26-án, vasárnap a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten a Budapesti Operettszínház, Malek Andrea és a TV2 tehetségkutatóból ismert tanítványai, MintaPinty Zenekar Trambulin Színház, Aranyszamár Színház, Réparetekmogyoró Társulat, MiaManó Színház lép fel. A Budapesti Operettszínház művészei, az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ből adnak elő dalokat.

 

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület – az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 26-án, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

 

A rendezvényen összesen 39 ország és az Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország), Arab Nagykövetek Feleségeinek Csoportja (Algéria, Egyiptom, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Libanon, Líbia, Palesztina, Szaúd-Arábia és Tunézia) Japán, Kína, Svájc, Lengyelország, Madagaszkár, Országgyűlés, Németország, Törökország és Orosz Föderáció.

 

A Nagykövetségek Színpadán, a Napozóréten zenés, táncos bemutatók teszik még színesebbé a vasárnapot (Lochberg Regionális Tánccsoport, Németország; Polonéz magyarországi lengyel ifjúsági együttes; TAIKO (japándob) bemutató; Khalirakhmanova Fanuza, a Tatár Köztársaság érdemes művészének előadása, Alfavit Oktatási és Kulturális Alapítvány "Szudáruski" (Asszonyok) népi együttese, Moldvai csángó gyermekek előadása, a Szent István Király Zeneiskola Ütő- és Tömegzenekarának multikulturális zenei műsora.)

Továbbá Kovács Péter „Petike” freestyle futball-világbajnok 14 órától a csoportos dekázás rekordállítására vállalkozik, melyre minden érdeklődőt és részt vevőt szeretettel várnak.

 

Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny az Országházról, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt.

A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait és lehetőség lesz közös fényképek elkészítésére is.

A sátrakban a vendégek megismerkedhetnek és játszhatnak a Székelyföldi Legendárium című óriás társasjátékokkal

 

A Magyar Nemzeti Bank az ország független jegybankjaként idén is hozzájárul a Városligeti Gyermeknapra kilátogató gyerekek és családok színvonalas szórakoztatásához. Az MNB-sátorban mindkét napon a pénz világát játékos formában bemutató, hasznos felvilágosító programokkal várják a látogatókat.

 

A Philips Magyarország Kft. idén másodszor csatlakozik a Városligeti Gyereknaphoz, a PHILIPS Egészséghős programjával. A cég sátrában érdekes feladatokkal, játékokkal és bemutatókkal várják a gyerekeket, akik felfedezhetik a Föld energiáit: a levegőt, a napfényt, a vizet, és a környezetvédelemről is sok érdekes információt hallhatnak.

 

A Biztonságos Internet Sátor immár ötödik éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internet-használat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

 

A Biztonságos Internet Sátor programjain jelen vannak: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a HP Magyarország, a Magyar Telekom, a Microsoft Magyarország, a Symantec Magyarország, a Telenor és a UPC Magyarország.

 

A Biztonságos Internet Sátor szervezői számára az internetet a Telenor Hipernet biztosítja.

 

A Safer Internet Projekt (SIP) Magyarországon:

 

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: tudatosításért és oktatásért felelős központ. Trénereik ingyenes tanfolyamokat tartanak diákoknak, tanároknak netikett és egyéb témakörökben.

www.saferinternet.hu

 

Biztonságosinternet Hotline: káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentése

www.biztonsagosinternet.hu


Kék Vonal:
helpline, segélyvonal és e-mailes tanácsadás gyerekeknek

www.kek-vonal.hu/emil

116 111 - ingyenesen hívható segélyvonal

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága az infokommunikációs technológia népszerűsítését a rendezvényen elsősorban az internetes játékok készségfejlesztő és szórakoztató bemutatásán, az online szerepjátékok megismertetésén keresztül kívánja elérni.

Mindezek mellett lehetőség lesz a közösségi oldalakról és a biztonságos internet-használatról beszélgetni a tanácsadókkal.

Kiegészítő programként szórakoztató audiovizuális eszközök kerülnek bemutatásra, amelyeket kisebbek és nagyobbak egyaránt kipróbálhatnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Internet Hotline szolgáltatása, a www.internethotline.hu az interneten fellelhető jogellenes, illetve a kiskorúakra káros és veszélyes tartalmak bejelentésére szolgál, emellett segítséget nyújt akkor, ha valakit jogsérelem ér az interneten. Az Internet Hotline sátorban minden korosztály megtalálja a neki való szórakoztató és informatív feladatot, játékot. A hatóság munkatársai az egészen kicsi gyermekeknek színezővel, lufikkal, a fiataloknak kvízjátékkal, a szülőknek pedig hasznos tanácsokkal és ingyenes szűrőprogrammal készülnek a biztonságos internet-használathoz. Az NMHH a digitális átállás témakörében is izgalmas játékokkal és ajándékokkal várja a sátorhoz látogatókat, kollégái tájékoztatást nyújtanak az átállás folyamatáról is.

 

A HP Magyarország nyomkereső játékkal várja a kicsiket és nagyokat, akik tippeket kapnak a biztonságos internet-használathoz. A gyereknapi rendezvényen túl a HP Magyarország önkéntes felvilágosító munkával is segíti a SIP programot. A cég munkatársai nem csak az iskolai oktatásban vesznek részt, hanem a programban részt vevő önkéntes oktatók továbbképzésében is.  A kezdeményezés eredményeként a HP Magyarország önkénteseinek szakértői munkájával több iskola diákjainak – mintegy 1000 tanulónak – az internetes biztonsággal kapcsolatos oktatása valósult meg az elmúlt év során.

A Microsoft Magyarország „Biztonságosabb Internet” és Microsoft YouthSpark programprogramjával képviselteti magát a Gyermeknapon, amelynek keretében az online világ kockázati tényezőire szeretnék felhívni a gyerekek, a szülők és a tanárok figyelmét. Bemutatják ezen kívül a YouthSpark programot, Windows 8, az Internet Explorer biztonsági beállításait, a legújabb Microsoft Windows Phone 7 rendszert és a Windows 8 programot. www.facebook.com/microsoftyouthsparkfiatalok

 

A Symantec Magyarország egész napos tanácsadást tart az internet biztonságos használatáról az alábbi témakörökben: gyerekek online biztonsága, tanácsok szülőknek, gyerekek virtuális világa és hogyan biztosítsa önmaga és családja védelmét. Bemutatkozik a Norton Family ingyenes védelmi szoftvere, illetve olyan tippeket ad az internetes biztonság témájában, amelyek mindenki számára érthetőek és egyszerűen betarthatók.

 

A Magyar Telekom és a MOBKOMX Egyesület Mobilsuli sátrában általános iskolás-korú gyerekeket és szüleiket várják, ahol a tudatos és biztonságos mobilhasználathoz kaphatnak hasznos Információkat. A kalandos kedvű gyerekeket egész nap várja egy felfújt óriáscsúszda és a Digitváros ugrálóvár.

 

Az UPC Magyarország sátrában a gyerekek internet-biztonsági kvízeket, teszteket tölthetnek ki, és vetélkedőkön vehetnek részt. A szülőket megajándékozzák az Európai Bizottság internetbiztonsággal foglalkozó szervezetei és a UPC együttműködésében készült tájékoztató anyagokkal. A „Gyermekeink digitális világa” című, rövid és hasznos tippgyűjtemény segítségével a szülők elsajátíthatják a legfontosabb ismereteket arról, hogyan maradhatnak biztonságban gyermekeik az online környezetben. A tippgyűjtemény gyakorlatias tanácsokat nyújt különböző témakörökben, amelyekkel a gyerekek szembesülhetnek az internet használata során, és segít abban, hogy a szülők elbeszélgessenek csemetéikkel a tapasztalataikról, támogatva őket a lehetséges veszélyek elleni védekezésben.

 

A Telenor sátrában modern számítástechnikai eszközökkel és „Biztonságos internet kvízzel” várják a gyerekeket és a szülőket. A program során a résztvevők megismerhetik a modern eszközök nyújtotta lehetőségeket, illetve a cég szakemberei a kvíz kiértékelése során az önfeledt internetezésben rejlő veszélyekre is felhívják a figyelmet, hogy a világhálón töltött idő valóban gondtalan és biztonságos kikapcsolódást jelentsen minden korosztály számára.

 

A részletes Városligeti Gyermeknapi programot a mellékelt anyagban, illetve a www.gyermekmento.hu weboldalon lehet megtalálni.

 

A széles programkínálaton túl vásárosok és kereskedők várják az idelátogatókat, kedvező árakkal és különleges portékákkal.

 

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.

 

A rendezvény célja

A rendezvény elsődleges célja, hogy értelmes és kulturált szórakozási, tanulási és sportolási lehetőséget nyújtson a gyermekek, fiatalok és családjaik számára, lehetővé téve mindenkinek, hogy belépődíj fizetése nélkül részt vegyen a több tucatnyi helyszínen folyó változatos programokon. A rendezők bíznak benne, hogy a gyermekek érdeklődési körüknek megfelelően további ötleteket kapnak a küszöbön álló nyári szünidő értelmes eltöltéséhez. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom.

 

A rendezvény publicitása

Az esemény a korábbi évekhez hasonlóan széles médianyilvánosságot élvez: a Gyermeknap programját évről évre minden jelentős médium (közszolgálati televíziók: M1, M2, Duna Televízió, kereskedelmi televíziók: RTL Klub, TV2; napilapok: Blikk, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Axel-Springer lapok, Metropol stb.) ismerteti. 2013-ban a Gyermekmentő Szolgálat 7000 példányban 28 oldalas gyermeknapi kiadványt jelentetett meg ez alkalomból, és az érdeklődők mintegy 250 plakátról és újsághirdetésekből is tájékozódhatnak.

 

 

TÁMOGATÓK

 

Támogatóink a következő cégek, médiumok:

 

Fő támogatók: Országgyűlés, Fővárosi Önkormányzat, OTP Bank Nyrt, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

 

Kiemelt támogatók: Budapesti Operettszínház, Európai Unió, HP Magyarország Kft., HunGast, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Labdarúgó Szövetség, Mercedes-Benz Hungária Kft., Microsoft Magyarország, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), UPC Magyarország.

 

További támogatók: Ági Szörp, CROCS, EDU-Kid Kft., Elevenpark Kft., HARIBO Hungária Kft., Ice ’N’ Go Kft., Játéksziget, Magyar Telekom Nyrt., MARS Magyarország Kft., Philips Magyarország Kft.,  Stabenfeldt Kft – PennyGirl, Symantec Magyarország, Szomjoltóság, Telenor Magyarország Zrt.

 

Fő médiatámogatók: Axel Springer-Magyarország, Blikk, MTVA, Gazdasági Rádió, Nemzeti Sport, Metropol napilap, Népszabadság Zrt., Shopline.hu Nyrt.

 

Médiatámogatók: hasznaltauto.hu, IMEDIA Kft., Juventus Rádió, MAHIR Cityposter Kft., Ombrello Média Kft., Picur Rádió, Tudatos Szülők, Young&Rubicam Budapest Kft.