A készülékeket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke adta át. Ezzel az ajándékozással valamennyi magyarországi kórház, ahol van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum (PIC), rendelkezni fog újszülött és csecsemő objektív hallásszűrő készülékkel.

161107_1040_w.jpg

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

(Fotó: Gordon Eszter)

Az EMMI, uniós pályázati pénzből, a központi régió kivételével, valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már a korábbiakban az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket. Az Európai Unió pályázati kiírása szerint a központi régió, Budapest és Pest megye kórházai nem kaphattak ilyen eszközöket. Ezért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat saját gyűjtést szervezett a budapesti és Pest megyei kórházak ellátására. Nagyvonalú támogatóik segítségével 12 kórháznak tudtak csecsemő és kisgyermek hallásvizsgáló készülékeket vásárolni, összesen 34 099 500 Forint értékben.

5E2C0225_ok_kicsi_w

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

(Fotó: Gordon Eszter)

A Semmelweis Egyetem négy klinikája számára a minisztérium saját költségvetéséből biztosít forrást a szükséges eszközökre. A készülékek már megérkeztek Magyarországra, kiszállításuk, installálásuk, a szakszemélyzet betanítása még ezen a héten elkezdődik. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország összes szülészete és több gyermekkórháza is rendelkezni fog a szükséges csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készülékkel. Lehetővé válik tehát a fül-orr-gégészeti és neonatológiai szakma által kidolgozott protokoll alapján a teljes körű újszülöttkori hallásszűrés bevezetése Magyarországon.

5E2C0163_ok_kicsi_w

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

(Fotó: Gordon Eszter)

A most átadott legmodernebb berendezések segítenek abban, hogy az orvosok a halláskárosodással született csecsemőket kiszűrjék, és probléma esetén a szükséges beavatkozásra minél előbb sor kerülhessen. Ezzel reményt és lehetőséget kapnak a halláskárosodással született gyerekek, hogy felnőtt korukra teljesen egészséges, vagy csak kisebb mértékben halláscsökkent emberként éljék az életüket. Ez a fejlesztés a jövőben nem csak több ezer ember számára jelent majd életminőség-javulást, de több milliárd forinttal tehermentesíti a költségvetést is.

5E2C0478_ok_kicsi_w

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

(Fotó: Gordon Eszter)

 

Az ünnepélyes átadás keretében több szakember tartott rövid szakmai előadást: Dr. Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának elnöke, Dr. Csákányi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztály osztályvezető főorvos-helyettese, Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója, Dr. Gáborján Anita, az egyetemi klinika adjunktusa, Dr. Vicsi Klára akadémikus, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tudományos tanácsadója, Prof. Dr. Hacki Tamás, a Regensburgi Klinika és a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára és Dr. Lengyel Márk jogász.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2016. november 7. délutántól november 10-ig folytatja támogató akcióját Kárpátalján. A szervezet – a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásával – minden kárpátaljai szülészetnek csecsemő és kisgyermek hallásszűrő készüléket ajándékoz. Ezzel az akcióval Kárpátalján is százszázalékos lesz a lefedettség az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek hallásszűrésére.