Az együttműködést alkotó MKB Ösztöndíjprogram, valamint a karácsonyi gyermekgála előkészítését, szervezését és lebonyolítását – az MKB Bank felkérésére – az NGYSZ végzi, immár tizenötödik éve. 

 

 

MKB Ösztöndíjprogram

 

Az MKB Bank 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank – az NGYSZ bevonásával – minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola 1. és 2. osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a bank egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat.

 

Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre bővült, elérve a jelenlegi 100 főt. Az MKB-ösztöndíjban részesülő 100 diák fejenként 16 000 forint támogatást kap havonta. A bank minden tanévben oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. 

 

Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, figyelmeztetést követően kikerülnek az ösztöndíj programból. A 2013-ban kimaradt hat tanuló, illetve az idén végzett két diák helyére a bank pályázatot hirdetett. A kiírásra közel 100 érvényes pályázat érkezett az NGYSZ irodájába. Az elnökség végső döntésében a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak az új ösztöndíjasok kiválasztásában.

 

Az MKB Bank pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 19-re emelkedett az idén.

 

 

Karácsonyi Gyermekgála

 

2013. december 22-én, vasárnap délelőtt 17. alkalommal szervezi meg az NGYSZ az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja a sok gyermek számára maradandó élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző Diótörő című mesebalett.

 

Immár hagyomány, hogy az MKB Bank 1200 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hív meg vidéki városokból és a fővárosból a budapesti Operaházba. Az előadással, valamint az azt követő közös ünnepléssel a bank szebbé, gazdagabbá és felejthetetlenné igyekszik tenni a karácsonyt – a kezdetek óta közel 20 ezer gyermek számára.

 

 Az MKB és az NGYSZ közös közleménye itt letölthető.