151013_164

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

Az ebben az évben megüresedett tizenhárom helyre csaknem kétszáz érvényes pályázat érkezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálathoz (NGYSZ), amellyel közösen 1997 óta működteti az MKB Bank a tehetséges, kiváló iskolai eredményeket elérő, ám nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek és fiatalok tanulmányait elősegítő ösztöndíjprogramját.

A kezdeményezésnek minden tanévben száz, kiemelkedő képességű, de szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és ifjú a haszonélvezője. Közülük minden negyedik valamelyik felsőfokú oktatási intézmény hallgatója. Az idei végzőssel együtt huszonkét fősre bővült az MKB ösztöndíjasok öregdiák klubja, amelynek tagságában közgazdászok, mérnökök és orvosok mellett atomfizikus, régész, informatikus és táncművész is akad. Az első ösztöndíjas 2007-ben vette át a diplomáját.

MKB Ösztöndíjprogram

Az MKB Bank 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. A bank – az NGYSZ bevonásával – minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén a bank egészen az egyetemi-főiskolai alap- illetve mesterszakos diploma megszerzéséig folyósítja az ösztöndíjat.

Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre bővült, elérve a jelenlegi 100 főt. Az MKB-ösztöndíjban részesülő 100 diák fejenként 16 000 forint támogatást kap havonta. A bank minden tanév kezdetén oklevéllel jutalmazza azokat a gyermekeket, akik elnyerték az ösztöndíjat. 

Azok a diákok, akik nem tudják teljesíteni a 4,5-ös tanulmányi átlagot, figyelmeztetést követően kiesnek az ösztöndíj programból. A 2015-ben kimaradt tizenkettő tanuló, illetve az idén végzett egy diák helyére a bank pályázatot hirdetett. A kiírásra közel 200 érvényes pályázat érkezett az NGYSZ irodájába. Az új ösztöndíjasok kiválasztásában a hátrányos helyzet, a kiváló tanulmányi eredmény mellett a családi háttér, a különórák száma, valamint a különböző versenyeken elért helyezések is szerepet játszottak.

Az MKB Bank pályakezdő ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: ajándékkal búcsúztatott, végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját, amelynek taglétszáma 22-re emelkedett az idén.