Budapest – 2012. november 9.

 

Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Fogászati Roadshow idén májusban – tizennyolcadik alkalommal – indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében. A korábbi évekhez hasonlóan a gyógyító körút első és utolsó állomása 2012-ben is Székelyföld volt.

120921_1084_gordon_eszter.jpg
(Fotó: Gordon Eszter)

Az OTP Fogászati Roadshow - melynek keretében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza 1995 óta járja az országot - idén május és október között Csíkszentdomokos mellett tizenhárom magyarországi helyszínen fordult meg, elsősorban olyanokon, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés: Jászberényben és Fóton értelmi- és mozgássérült gyermekek, Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok is részt vettek a szűrésen. Az OTP Fogászati Roadshow során összesen 4300 magyarországi és székelyföldi gyermek fogait vizsgálták meg, kezelték és hívták fel a figyelmüket fogászati problémákra.

 

A mozgó fogászati rendelő fogorvosai az idei szűrések során is azt tapasztalták, hogy még mindig nagyon sok gyerek fogazata rossz, és a kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval rosszabb, mint a nagyobb városban élőké. Az itthon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyerekek, fiatalok fogainak átlagosan a 60 százaléka ép vagy kezelt, míg a vizsgált tejfogak közel 40 százaléka szuvas.

 

A szakemberek örömmel tapasztalták, hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszatér, a korábban kiszűrt, rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben. A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Hencidán tette, ahol a gyerekek többségének volt szuvas foga és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak; mindez a helytelen táplálkozásnak is tudható be.

 

A székelyföldi szűrések során a fogorvosok idén tapasztaltak először fejlődést és látható eredményt, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető. Idén először találkoztak kevesebb szuvas foggal, így az orvosoknak a kezelések mellett több idejük maradt a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technikákra, amit folyékony plakkfestéssel demostráltak. 

Bach_Mate_gyermekmento.jpg
(Fotó: Bach Máté)

A fogorvosok a Roadshow helyszínein igyekeztek a helyes, alapos fogápolásra ösztönözni a gyerekeket, hiszen a maradandó fogakat a sok szuvas tejfog is károsíthatja.

 

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei is azt támasztják alá, hogy milyen fontos a felvilágosítás, a megelőzés és a helyes fogápolásra történő játékos figyelemfelkeltés.

 

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár 18. éve kap kiemelkedően nagy hangsúlyt a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenysége. A két szervezet „OTP Fogászati Roadshow” néven minden évben megszervezi szájhigiénés szűrő- és oktatóprogramját. A fogászati rendelő támogatása mellett a hitelintézet műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozását is segíti.  Köszönet jár az OTP Banknak, amiért ezekben a gazdaságilag nehéz években is gondol a legrászorultabbakra, és segíti őket.