2015 májusában 29 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, melynek főbb állomásai Székelyudvarhely, Bánkfalva, Zetelaka, Gyimesbükk, Hidegség, Csíkmenaság, Székelyvarság, Oklánd, Csíkszentmárton és Csíkszereda voltak.

 

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek-neurológus,  gyermek fül-orr-gégészek, gyermek szemész, fogorvosok, gyógypedagógus, szülész-nőgyógyász, gyermek urológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek  vettek részt.

Orvosaink közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, 16 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

 

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 50 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 23 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 468.120.- Ft volt.

 

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 355 nőgyógyászati szűrést végeztek el az egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején.  18 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, egy esetben gyógykezelésre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 43 esetben gyógyszeres terápiára lesz szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk.

 

 

IMG_1140_kw.jpg

 

 

A nőgyógyászati szűrőkamiont működtetését a Waberer’s Zrt. támogatja, szervizelését, műszaki karbantartását is a speditőr vállalat végzi.

 

Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton az elmaradhatatlan mozgó fogorvosi rendelő. A fogorvos-csoport egyik tagja, dr. Fórizs Etelka már huszadik éve jár önkéntesként a Gyermekmentővel Erdélybe. A fogorvosok májusban egy hét alatt több mint 200 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg és 270 fogászati kezelést végeztek. Idén főleg Csíkmenaságon ”parkolt” a fogászati busz, a fogorvosok az ottani gyerekek fogászati kezelésén kívül Oklándon a helyi fogorvosi rendelőben szűrtek és kezeltek. A kezelésekkel párhuzamosan a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére.

 

IMG_0750_kw.jpg

 

Az orvos-csoport szállításáról, a gyermekek ajándékairól az OTP Bank gondoskodott.

 

A csoport utaztatásában a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az Oracle Hungary Kft. is segítségünkre volt.

 

IMG_0906_kw.jpg

 

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2015. október 3-11. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.