Erdely_1.jpg

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

 

Erdely_2.jpg

    2011-ben a szervezet önkéntesei több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot a szervezet magyarországi gyermek-neurológusa is folyamatosan támogatja a munkájával.

 

 

Idén májusban 45 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton.

 

Erdely_4.jpg

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg. Az erdélyi szűrések során az orvosok lesújtó eredményeket tapasztalnak: tavaly a vizsgált közel 1200 gyermek 94%-ának volt szuvas, rossz foga. A szakemberek szerint ez több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyerekek nem mosnak fogat, vagy ha igen, akkor sem megfelelően. Másrészt sok cukros üdítőt és élelmiszert fogyasztanak, ami rontja a fogakat. Az önkéntes fogorvosok a szűrés mellett felvilágosítást, tájékoztatást is tartanak a helyes szájhigiénéről, hogy minél többen megismerjék a helyes fogápolást és a fogbetegségek megelőzését.

Erdely_6.jpg

    Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, melyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 26-27-én.

 

Erdely_3.jpg


Budapest, 2012.április 26.


További információ:

Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
telefon: +36 1 475 7027
mobil: +36 30 436 37 67
e-mail: petho@gyermekmento.hu