A Google és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elindította a Legyél az Internet Ásza! programot Magyarországon. 2022 végéig a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében mintegy 44 ezer diák sajátíthatja el az internet tudatos és biztonságos használatát. A gyerekek önállóan, de szüleikkel együtt is felfedezhetik az oktatási célú Interland játékot, és az internet magabiztos felhasználóivá válhatnak.

A Legyél az Internet Ásza! a 7-12 éves gyerekeknek, tanáraiknak és szüleiknek szóló sokoldalú oktatási program, amelynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek az internetes állampolgárság és biztonság alapjait, így segítve őket körültekintően és biztonságosan eligazodni az interneten. A program olyan hasznos, a biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket tartalmaz, mint például az online csalások felismerése, a személyes adatok védelme, az internetes zaklatás elleni védekezés, vagy hogy mi a teendő, ha a gyerekek gyanús tartalommal találkoznak a világhálón.

 A Legyél az Internet Ásza! program több elemből áll: tartalmaz egy tanári használatra szánt tananyagot, valamint osztálytermi digitális óraterveket, szülőknek szóló eszköztárat, a gyermekek számára pedig a nyomtatott kurrikulum mellett a böngészőkből elérhető Interland játékot, amely gamifikációs módszerekkel segíti a tananyag elsajátítását. A program anyagai mindenki számára elérhetők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett www.saferinternet.hu oldalon.

kép_3

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2009 óta az EU Safer Internet Program (SIP) magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium vezetője és koordinátora. Az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele érdekében a programban tudatosság-növelő központként és hotline-ként gyermekek, szülők, tanárok és döntéshozók oktatását, felvilágosítását, a program népszerűsítését végzi. Országszerte oktatásokat szervez, kampányokat indít, gyerekpályázatokat ír ki és konferenciákat rendez. „Az informatika az az iparág, amelyik ma a leggyorsabban fejlődik a világon. A gyerekek, a szülők és a pedagógusok többségének nagy nehézséget jelent követni. Ezért örülünk, hogy egy olyan multinacionális cég, mint a Google, ebben a profitorientált világban azzal is törődik, hogy a gyerekek könnyebben és biztonságosabb körülmények között ismerkedjenek az internethasználat szabályaival és buktatóival” – nyilatkozta Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítója és elnöke.

“A gyermekek biztonságának megteremtésére törekszünk a fizikai világban, ugyanakkor az a virtuális térben is közös feladatunk. A gyermekek online biztonsága és az egészséges internetezési szokások kialakítása egyre nagyobb kihívás a magyar családoknak is, különösen a sokak által otthon töltött 2020-as év után. Fontos és üdvözlendő lépésnek tartom, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Google együttműködésének köszönhetően több ezer gyermek, szülő és tanár kaphat komoly segítséget ezen a téren” - mondta Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

kép_4

 

A Google-lal létrejött együttműködés keretében a Gyermekmentő szakemberei a Legyél az Internet Ásza! tananyag és módszertan alapján az egész ország területén workshopokat tartanak pedagógusok, szülők és gyermekek számára 2022 végéig, valamint az oktatási anyag magyar nyelvű szövegének gondozásában is részt vettek. A másfél éves programsorozat megvalósítása érdekében a Google globális jótékonysági alapítványa, a Google.org összesen 200.000 USD támogatást nyújt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak. A partnerség kitűzött célja, hogy ezen időszak alatt összesen mintegy 44 ezer gyereket érjenek el tanárok, szociális munkások és szülők bevonásával, hogy tudásuk, készségeik javuljanak a digitális írástudás és a technológiahasználat terén.

"A szülők és a pedagógusok támogató szerepe kiemelt jelentőséggel bír, csak magabiztos felhasználóként tudnak a gyerekeknek tanácsot, védelmet nyújtani, ha a böngészés során problémával találkoznak vagy veszélybe ütköznek. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek, szüleik és tanáraik körültekintően és tudatosan használják az internetet. Kifejezetten a gyermekek és a családok számára tervezett termékeinkkel és kezdeményezéseinkkel, így a Family Link és a YouTube Kids hazai bevezetése után, most a Legyél az Internet Ásza! programmal is ezt a célt támogatjuk. A most nyújtott támogatással segítjük a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által koordinált online biztonsági programokat és workshopokat, valamint a tanárokkal és szülőkkel együtt arra ösztönözzük a diákokat, hogy felelős digitális polgárokká váljanak" – mondta Bíró Pál, a Google magyarországi vezetője.

kép_5

Fotó: Fürjes Viktóra