A rendszerváltás utáni első helyhatósági választások napját, szeptember 30-át az Országgyűlés a helyi önkormányzati rendszer létrejöttének tizedik évfordulója tiszteletére 2000-ben nyilvánította a Helyi Önkormányzatok Napjává.

Pogácsás Tibor az átadó ünnepségen elmondta: az önkormányzatok a rendszerváltás szimbolikus egységei, az önkormányzatiság a rendszerváltás egyik, ha nem a legsikeresebb eleme.

A tárca önkormányzati államtitkára hangsúlyozta: a helyi önkormányzatiság több annál, mint hogy egyszerű jogintézményként tekintsünk rá, fontos szerepet tölt be a közösségépítésben és segíti az embereket abban, hogy helyben otthon érezzék magukat.

Hozzátette: az önkormányzatiság a demokratikus államberendezkedés alappillére, a polgárok és a döntéshozók között napi kapcsolat van, és utóbbiak azt képviselik, amit szűk lakókörnyezetükben az emberek szeretnének.

Pogácsás Tibor emlékeztetett: Magyarország 1990-ben visszatért a szabadon választott önkormányzati rendszerhez, amelyben az emberek dönthettek arról, milyen legyen a településük jövője. Tíz évvel később az Országgyűlés egyik 2000. évi határozata a helyi önkormányzatok napjává nyilvánította szeptember 30-át, arra emlékezve, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

foto_2

A rendszerváltást követő időszakról ugyanakkor megjegyezte: zavart, megengedő, sok feladatot az önkormányzatoknak adó rendszer alakult ki, amelyről kiderült, hogy ebben a formában nem finanszírozható. A Bokros-csomagra és az energiaszektor privatizációjára utalva megjegyezte: a megörökölt gazdasági problémák folyamatosan közelebb kerültek a településekhez, és kilencvenes évek közepére "az önkormányzati álom nagy küzdelemmé vált".

A privatizációval felborult az egységes rendszer, változtak a szolgáltatók, az állam helyzete is nehezebbé vált, 2008-ban az Állami Számvevőszék megállapította, hogy négy év alatt az önkormányzati forrásokból 1800 milliárd forintos kivonás történt - sorolta az államtitkár. Úgy folytatta: a gazdasági nehézségek megmutatkoztak a települések irányításában is, szükségessé vált a feladatrendszer újragondolása.

Pogácsás Tibor értékelése szerint az önkormányzati rendszert megmentette a hitelek állami átvállalása, azok az önkormányzatok pedig, amelyek szűkös forrásaikat beosztva nem adósodtak el, komoly fejlesztési forrásokhoz jutottak.

A jelenlegi támogatási formák közül kiemelte a Modern városok programot és a Magyar falu programot. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, óriási erőfeszítéseket tesznek nemcsak azért, hogy ezek a települések "talpon maradjanak", hanem hogy az ott élők érezzék: az adott község az övék.

foto_3

Pogácsás Tibor az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter nevében augusztus 20-a alkalmából a tűzifaprogram eredményes megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát adományozta Ripszám Istvánnak, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának és Szalacsi István Árpádnak, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának.

Helyi Önkormányzatokért Miniszteri Díjban részesült a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület, dr Farkas Edit, Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal aljegyzője, dr. Papp Csaba Sándor, Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója valamint Kondora István, Sárvár Város Önkormányzatának polgármestere.

Az ünnepségen a közönség soraiban jelen volt Kövér László az Országgyűlés elnöke is, aki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöki tisztségét is betölti.

FotóFrancz Ilona/Zsaru Magazin