A szakember 23 éve vesz részt a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány munkájában, mint a magyarországi lovasterapeuta-képzés és továbbképzés tapasztalt oktatója. A díjra a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat terjesztette fel, amelynek önkéntes orvoscsoportjával rendszeresen jár Erdélybe, gyerekeket szűrni és gyógyítani. Az állami elismerést Áder János adományozta Peter Holzmüller részére ez év márciusában, a díjat október 21-én vette át Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől.

Peter Holzmüller2

Peter Holzmüller, a Müncheni Műszaki Egyetem Sport- és Egészségtudományi Karának ügyvezető helyettese 1999 óta áll szakmai kapcsolatban a Gyermekmentő Szolgálattal, illetve az általa alapított Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvánnyal. Azóta meghatározó tagja az oktatói csapatnak: gyakorlatot vezet, vizsgáztat és előadásokat tart a lovasterápia hippoterápia szakágán. A hippoterápia olyan, leginkább gyógytornászok által alkalmazott kiegészítő, egyéni terápiás eljárás, amely idegrendszeri problémákon segít, illetve a tartási és mozgásfunkciókat javítja, korrigálja.

Peter Holzmüller egyszersmind a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportjának is megbízható tagja. Eddig összesen nyolc alkalommal vett részt az erdélyi gyógyító körutakon, ahol mozgásszervi problémákkal küszködő gyerekek szűrésével, kezelésével foglalkozik.

A több évtizedes szakmai kapcsolatból barátság is lett. Peter Holzmüller magánéleti szálon is kapcsolódik Magyarországhoz: felesége magyar, és úgy tervezik, hogy a néhány év múlva esedékes nyugdíjazása után az egész család visszajön Magyarországra.  Fót környékén terveznek letelepedni, hogy tovább tudjon segíteni Lovasterápiás Központunkban.

Peter Hozmüller

A kitüntetés átadásán jelen volt Holzmüller úr felesége és hatéves kislányuk is, továbbá Bozori Gabriella, a Fóti Lovasterápiás és Oktató Központ vezetője, Mozsár István, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi tagja, illetve Willem van Lieshout, holland pszichológus, aki a hágai Magyar Nagykövetségen már korábban megkapta a kitüntetését. Willem Lieshout szintén részt vesz oktatóként a Magyar Lovasterápia Szövetség munkájában. A szakember több kollégájával együtt egy pszichológusoknak szóló szakkönyv megírásába kezdett, amelynek megjelenése 2023 tavaszán várható.

Ezúton is szeretettel gratulálunk Peter Holzmüllernek kitüntetése alkalmából!

 

Fotók forrása: Pólya-Pető Dávid, Országház Sajtóiroda