A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2020. szeptember 25-27. között, immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét és Lovasterápiás Versenyét.  A Díjlovas Verseny két versenyszáma idén egyben Világkupa-forduló is lesz. A rendezvény főtámogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, támogatói az OTP Bank Nyrt., a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a Hewlett Packard Enterprise és az SB Dynamic.

KÉp_1

A Lovasterápiás Verseny a tavalyi évhez hasonlóan idén is háromnapos lesz, 120 versenyző nevezett az ország különböző pontjairól. A hiperaktív, tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek önállóan lovagolnak ügyességi pályán, illetve díjlovas programot mutatnak be lépésben és ügetésben. A Jámbor Vilmos Emlékversenyen négyfős csapatok versenyeznek egymással vezetett lovon, a gyerekeknek játékos feladatokat kell megoldaniuk lóháton. A gyógypedagógiai lovastorna versenyszámokra hiperaktív, tanulásban, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek három életkori kategóriában. A Mádl Ferenc Emlékversenyen a versenyzők bármilyen mesét, történetet előadhatnak, melynek főszereplői a ló és lovasa.

A látássérült gyermekek számára külön versenyszámokat hirdetünk meg: ügyességi feladatokat vezetett lovon, valamint önálló lovaglást és gyógypedagógiai lovastorna versenyt.

Az izgalmas, játékos verseny célja versenyzési lehetőség megteremtése a sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása. A csapatok a szép ajándékokon kívül pénzdíjakban is részesülnek.  A terápiás versenyek összdíjazása, valamint a gyerekcsapatok ellátása és szállásköltsége  6 millió forintot tesz ki.

Kép_2

A nemzetközi és nemzeti díjlovas versenyszámokban idén három nap alatt 26 versenyszám lesz, 8 ország 48 lovasa méri össze a tudását. Ebből a Világkupa-fordulókra (Nagydíj és Nagydíj kűr) 21 induló jelentkezett.

A korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi versenyen többek között Szent György-díj, Intermediate I., Intermediate I. Kűr,  Nagydíj, Nagydíj Speciál, valamint Nagydíj Kűr versenyszámok kerülnek megrendezésre, de lesznek versenyszámok Junior, Fiatal Lovas és  Póni kategóriában is. A verseny összdíjazása 9600 euró.

A Nemzeti Díjlovas Verseny résztvevői nehéz, közép és könnyű osztályú díjlovas programokat mutatnak be, a verseny összdíjazása 800.000 Ft.

Idén is sor kerül a Díjlovagló Parasport versenyszámra, mely egyben a mozgásukban akadályozott lovasok számára Országos Bajnokság is. Az Országos Bajnokságot a Magyar Paralimpia Bizottság támogatja.

 

Kép_3

Az egyes versenyszámokban a házigazda szerepét a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai – politikusok, művészek, sportolók – vállalták el.

A háromnapos verseny alatt az egészségmegőrzés is szerepet kap. Az OTP Bank, mint a Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, hosszú évek óta segíti a szervezet sokrétű egészségügyi programját. Az OTP Bank Fogászati Roadshowt egyik idei állomása lesz a fóti lovasterápiás verseny, ahol szombaton és vasárnap, 9 és 13 óra között a versenyen induló gyerekek ingyenes fogászati szűrésen és szaktanácsadáson vehetnek részt.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. az egyik Világkupa versenyszámot és a gyerekek lovasterápiás versenyét támogatja.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) közötti együttműködés közel harmincéves múltra tekint vissza. A partnerség fontos részét képezi az IT infrastruktúra biztosítása a Gyermekmentő Szolgálat intézeteiben lés a versenyen is.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén működik a HPE Aruba Meridian felhő alapú navigációs rendszere. Az egész világon ez a teljeskörű installáció rendelkezik a legnagyobb lefedettséggel egy adott területre vetítve, Magyarországon pedig a Lovasterápiás Központ büszkélkedhet elsőként ezzel az innovatív technológiával.

KÉp_5

A szervezők a koronavírusra való tekintettel idén nagyon szigorú előírások betartásával és nézők nélkül szervezik meg a háromnapos rendezvényt.

Kérjük a járványügyi előírások szigorú betartását: gyakori kézmosást, kézfertőtlenítést, arcmaszk viselését és a biztonsági távolság betartását.

Részletes információk a www.lovasterapia.hu honlapon találhatók!

A Díjlovas és Lovasterápiás versenyről bővebb információ: 

http://cdi-fot.lovasterapia.hu/hu/hirek2020

Kép_6

Fotó: Cseke Judit, Gordon Eszter, Kocsis Judit, Kocsis Zoltán

program_1

program_2