Az első meccs 2022. október 7-én, pénteken 10 órakor kezdődött az ugyancsak Buzánszkyról elnevezett csíkszentdomokosi labdarúgóközpontban; a székelyek diadalmaskodtak a csángók felett, 7:0-ra. A második mérkőzésen is alulmaradtak a csángó közméltóságok, ekkor a Magyar Parlament csapata győzött 3:2-re. A harmadik találkozó döntetlennel végződött a Magyar Országgyűlés és a székelyek csapata között, így a torna győztesei a jobb gólaránynak köszönhetően a székelyek lettek. Második helyen Kövér László és csapata végzett, a 3. helyet pedig a csángók szerezték meg.

foci5

A jó hangulatú sportesemény már hagyománnyá vált: a Magyar Parlament, illetve a székely és a csángó közméltóságok csapatai már hosszú évek óta megmérkőznek egymással a futballpályán. A Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupán, illetve a budapesti Városligeti Gyereknapon pedig minden tavasszal gyerekcsapatok kergetik a labdát, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatásával, illetve szervezésében.  A tornák névadója, Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja, haláláig betöltötte a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöki tisztjét, fáradhatatlanul szervezett, és rendszeresen bíráskodott a gyerekek focitornáján.

foci2

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Labdarúgó Szövetség 2019 októberében adta át a Buzánszky Jenő Labdarúgóközpontot Csíkszentdomokoson, ez volt a mostani torna színhelye is.

foci6

Október 8-án, szombaton óvodaátadásokkal folytatódik a program.

A Gyimesbükki csángó óvodát és a mellette lévő műfüves focipályát Kövér László, az NGYSZME elnöke, az Országgyűlés elnöke adja át délelőtt 10.00 órakor.

A tusnádi óvodát, valamint a község templomát Exc. és Ft. Dr. Kovács Gergely, Gyulafehérvár érseke szenteli fel délután 15.00 órakor. Az ünnepélyes ceremónián Kövér László mellett részt vesz Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke és Polgár László, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének elnöke is.

Fotók forrása: NGYSZ