2022 áprilisában indult útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a koronavírus-járvány előtti évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban és a fővárosban terveznek ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot az OTP Bank mellett idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország.

Májusban és júniusban az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 5 városba gurul be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője. Május 4-én Tatabánya, 21-én Szentendre, 28-29-én Budapest, a Városligeti Gyermeknap, június 1-2-án Jászberény és június 14-én Miskolc lesz a szűrés helyszíne. Az összesen 19 állomásos roadshow 2022. október közepéig tart.

kép_6

A buszban dolgozó önkéntes fogorvosoknak sajnos évek óta rossz tapasztalatai vannak a gyermekek fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. A tavalyi szűrésen megjelent gyerekeknek átlagosan több mint a felének volt szuvas foga, volt olyan helyszín, ahol ennél is rosszabb volt az arány.  Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek vegyen részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson.

Tavaly több mint 2000 gyerek fogait vizsgálták meg. Idén az ukrajnai menekült gyerekek fogait is vizsgálni fogják a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai.

A Colgate-Palmolive Magyarország által ajándékozott fogkefék és fogkrémek motiválják a gyerekeket. Sok településen ráadásul azért is fontos az ilyen jellegű ajándék, mert előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, vagy nem tudják azt rendszeresen, három havonként cserélni.

kép_3

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól. A roadshow több helyszínén arcfestők szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow május-júniusi időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

 

Dátum

Program címe

Program helyszíne

2022. május 4., szerda 10-16 óra között

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Agora előtti téren, Tatabánya Szent Borbála tér 1

2022. május 21., szombat, 9-17 óra

OTP Családi Nap

Szentendrei Skanzen

2022. május 28-29., szombat-vasárnap, 10-19 óra

Városligeti Gyermeknap

Budapest, Városliget

2022. június 1., szerda 9-16

Fogászati szűrés és szaktanácsadás OTP Bank - Bank a Parkban

Jászberény, az OTP Bank előtti parkolóban, Lehel vezér tér 28.

2022. június 2.,  csütörtök 9-16 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Jászberény, Városi Óvoda Intézménye,  Bajcsy-Zs u. 10.

2022. június 14., kedd,  10-15 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolája, 3526 Miskolc, Kassai út 15.

Illetve a helyes fogápolásról dentálhigiénés tanácsadást is tart a Gyermekmentő Szolgálat kollégája május 4-én Tunyogmatolcson (Tunyogmatolcs, Petőfi Sándor Általános Iskola) és május 5-én Nagyszekeresen (Nagyszekeres, Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda) a helyi intézményekben.

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában már 28. éve kiemelt hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek része a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

kép_2