Az MLTSZ október 18-26. között szervezte őszi oktatási programját. A lovasvizsgákra történő felkészüléssel kezdődött a hét, amit a vizsgák, a szakmai találkozók, a záróvizsgák és végül a segítő képzések követtek.

A felkészülés során Németh Gábor, az MLTSZ III-as szintű edzője tartott elméleti és gyakorlati képzést. A vizsgázók többször lelovagolták a díjlovagló programot, valamint a díjugrató feladatot, délutánonként pedig elméleti órákon vettek részt.

kép_lovas_vizsga_3

Mivel tavaly a járványügyi korlátozások miatt nem lehettek lovasvizsgák, idén a korábbi évekhez képest jóval több, összesen harminc jelentkező vágott neki a programnak.

A vizsgaprogram a Német Lovas Szövetség rendszere szerint folyt, a vizsgáztatók Isabelle von Neumann-Cosel és Laura Wolf elismert német lovas szakemberek voltak.

A vizsgák több részből állnak: az RA5-ös szinten vizsgázó lovasoknak teljesíteni kell az úgynevezett lovas jogosítványt (bánásmód vizsga), illetve a díjlovagló, díjugrató és elméleti vizsgarészt is. A vizsgák során a lovaglás mellett fontos szerepet kap a földi munka, illetve a lovakkal való biztonságos bánásmód.

kép_lovas_vizsga_2

A lovas jogosítványt hat résztvevő teljesítette, RA5-ös szinten hárman tettek sikeres vizsgát. A legtöbben RA4-es szinten vizsgáztak, húsz résztvevőből tizennégy fő vizsgázott le.  RA3-as szinten két vizsgázó volt, sajnos ők most sikertelenül szerepeltek.

Az idei lovasterápiás szakmai találkozón összesen 14 előadás hangzott el, változatos témákban. A beszámolók nem csak a lovasterápia három ágát érintették, de olyan érdekes témákról is hallhattak a résztvevők, mint például a környezetpszichológia vagy a nonprofit szervezetek gazdálkodása.

Október 23-án volt a Lovasterapeuta képzés pszichológiai lovasterápia szakág hallgatóinak záróvizsgája, melyet öten teljesítettek sikeresen. Az Alapozó ismeretek a lovasterápiáról elnevezésű képzés záróvizsgájára másnap került sor, itt nyolc fő tett sikeres vizsgát.

Az őszi képzési blokkot a négynapos lovasterápiás segítő tanfolyam zárta. Itt a résztvevők elméleti és gyakorlati képzést kaptak a lovasterápiás segítő feladatairól. A blokk záróvizsgáját mind a hat résztvevő sikeresen teljesítette. A segítő képzést a Magyar Lovassport Szövetség Műhelyprogramja támogatta.

kép_segitő_képzés

Örülünk, hogy egy év kihagyás után újra meg tudtuk szervezni a lovas vizsgákat és a szakmai találkozót, ahol a gazdag szakmai program mellett újra találkozhattunk barátainkkal, ismerőseinkkel, kollégáinkkal.

Reméljük, hogy egy év múlva újra találkozunk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában Fóton.

kép_konferencia

Fotó: MLTSZ