2010. december 15-én ünnepélyes keretek között hosszú távú együttműködést írt alá az Országgyűlési Biztos Hivatala és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a gyermekek jogainak védelmében. Az OBH részéről Prof. Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, míg az NGYSZ részéről, Dr. Edvi Péter, elnök látta el kézjegyével a hivatalos dokumentumot.

A szerződés aláírásával mind a két fél elfogadta, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa által elindított Méltóság-Projekt-ben és a gyermekek jogainak védelmében együttműködnek, és ha szükséges együttesen lépnek a jogalkotó szervek és/vagy a nyilvánosság felé. Továbbá együttműködnek minden olyan területen, ahol közös munkájukkal elősegíthetik a gyermekek, a fogyatékkal élők, az idősek, valamint az egyéb hátrányos helyzetű emberek jogainak érvényesítését.

 

Az együttműködés nem teljesen újkeletű, hisz korábban már működött együtt a két szervezet a biztonsági gyermekülés kötelezővé tétele ügyében, amikor a Szolgálat az OBH szakértőinek bevonását kérte az ügy kivizsgálásában. A közös erőfeszítés eredményeképpen 2007. június 1-jétől törvényben kötelezték a biztonsági gyerekülés használatát a személygépkocsikban.

 

Mind a két fél nagyon fontosnak és biztatónak tartja a jövőbeni együttműködést, mivel így még hatékonyabban és gyorsabban tudnak fellépni olyan kérdésekben, amik az állampolgári jogok biztosa és a civil társadalom figyelmét felkelti. Jelenleg az egyik ilyen súlyos kérdés a 18 év alatti gyerekek őrizetbe vételének, illetve elzárással történő büntetetésének kérdése, az intézkedések az ombudsman szerint Alkotmányos alapjogokat sértenek.

A cikk sajtóanyaga