2022-ben ismét bővült azon fiatalok száma, akik diplomát szereztek az MKB Bank által 25 éve életre hívott ösztöndíjprogramnak köszönhetően. Tőlük az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ünnepélyesen elbúcsúzott, a jelenlegi ösztöndíjasok pedig – ahogy minden évben - oklevelet vehettek át. Idén az okleveleket dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke, továbbá dr. Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke és Erdélyi Barna, a Waberer’s International vezérigazgatója adta át a rendezvényen megjelent fiataloknak.

MKB ösztöndíj3

Negyed évszázados együttműködés

A nehéz sorsú gyermekek felkarolásával foglalkozó Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank együttműködése igen hosszú és sikeres múltra tekint vissza. Összefogásukkal immár 25 éve minden tanévben kiválóan tanuló, ám szociálisan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal élhet az MKB Ösztöndíjprogram által biztosított rendkívüli lehetőséggel. A Gyermekmentő Szolgálathoz évről-évre beözönlő pályázatok száma bizonyítja, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre. A túljelentkezés 110-szeres. Jelenleg az MKB Bank egy hároméves szerződés keretében évente mintegy 50 millió forinttal támogatja a Gyermekmentő munkáját.

Az ösztöndíjprogramról bővebben

 Az MKB Bank 1997-ben ösztöndíjat alapított azzal a céllal, hogy kiváló tanulmányi átlagot elérő, ám hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. Azóta a bank – az NGYSZ bevonásával – minden évben pályázatot hirdet, amelyre mindazon tanulók jelentkezhetnek, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 000 forintot. A jó tanulmányi eredmény megtartása esetén egészen a mesterdiploma megszerzéséig kaphatják az ösztöndíjat. Kezdetben évente 20 gyermek kapott ösztöndíjat, majd ez a szám évről-évre emelkedett, elérve a jelenlegi 186 főt. Ebből az MKB Bank 100 gyereknek fizeti az ösztöndíját.

„Felelős pénzintézetként kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk a társadalmi felzárkózásban és lehetőséget biztosítsunk a szorgalmas és tanulni vágyó fiataloknak, ehhez kiváló partnerünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat”, fogalmazott Dr. Barna Zsolt, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. „Örömmel mondhatom, hogy az első ösztöndíjasaink éppen 15 évvel ezelőtt, 2007-ben diplomáztak – köztük mérnökök és orvosok is vannak, de táncművész, régész és közgazdász is akad, azóta is tartjuk velük a kapcsolatot.”

MKB ösztöndíj4

A bank nagyvonalú kezdeményezéséhez több cég, így a Waberer’s International és a Zsidai Csoport, illetve magánszemélyek is csatlakoztak, akik 86 gyereket és fiatalt támogatnak. A pénzintézet minden tanév elején oklevéllel jutalmazza a programban részt vevő gyerekeket. Az MKB Bank ösztöndíja jelenleg havonta 35 000 Ft. Azok a diákok, akik nem tudják tartani a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíj-programból. A kimaradó és a végzős diákok helyére a Gyermekmentő új felhívást ír ki.  A programba bejutó diákok többségének tanulmányi átlaga 5,0, szorgalmas, ambiciózus gyerekek, fiatalok. Az MKB Bank a pályakezdő, volt ösztöndíjas diákjainak sorsát is igyekszik nyomon követni: végzett ösztöndíjasai számára 2009-ben létrehozta a Végzett Diákok Klubját.

MKB ösztöndíj5

A karácsonyi varázslat folytatódik

Az MKB Bank társadalmi felelősségvállalási tevékenységének egyik alappillérét jelentő ösztöndíjprogramokon túl a pénzintézet és az NGYSZ együttműködésének meghatározó eseménye az MKB Karácsonyi Gyermekgála. Ezt idén december 18-án (aranyvasárnap) délelőtt 11 órától rendezzük meg a felújított Magyar Állami Operaházban. A gála immár hagyományos programja a Diótörő című mesebalett. Az MKB Bank az ünnepi előadással minden évben igyekszik szebbé, gazdagabbá, igazi élménnyé varázsolni a karácsonyt a gyermekek számára. A két szervezet egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás, hiszen Csajkovszkij karácsonyi balettje az ünnepi készülődés elengedhetetlen része.

Fotók: Gordon Eszter