A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 1997-ben alakult. Szövetségünk célja a lovasterápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, érdekeinek védelme. Ezen kívül nagyon fontosnak tartjuk a lovasterápiával foglalkozó szakemberek továbbképzését, a hozzáértők utánpótlásának biztosítását. Ennek érdekében az MLTSZ rendszeresen képzéseket, továbbképzéseket szervez.

lovasterápia2

A  program a megújult és törvényileg szabályozott lovasterapeuta-képzésekkel indul október 17-én: pszichológusok, gyógypedagógusok, gyógytornászok kezdik meg ezt a kurzust, a lovasterápiához kapcsolódó alapozó ismeretek elsajátításával. Ezzel párhuzamosan lovasterápiás segítők számára is képzést indítunk, amely október 23-án elméleti és gyakorlati vizsgával zárul majd.

lovasterápia3

Október 22-én egynapos szakmai találkozóra várunk minden érdeklődőt és szakembert, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába. Több előadást hallhatunk majd a meghívott hazai és külföldi előadóktól, a pszichológiai lovasterápia területéről, illetve a ló mellett alkalmazható alternatív kommunikációs lehetőségekről. Szó lesz a sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő és pszichés zavarokkal küzdő gyermekeknek és szüleiknek meghirdetett programunk eredményeiről is. A fentiek mellett számos érdekes előadást hallhatnak a résztvevők a lovasterápia különböző ágaihoz kapcsolódó aktuális kérdésekről, kutatások, speciális projektek eredményeiről.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

Regisztrálni a bozori.gabriella@lovasterapia.hu címen lehet.

További információk a konferenciával kapcsolatosan az alábbi linken érhetőek el:

http://lovasterapia.hu//data/cms66488/Konferencia_program_2022.pdf

Október 20-án kezdődnek meg a „Lovasterapeuta képzés hippoterápia szakág” elnevezésű képzés befejező évfolyamának záróvizsgái. Csütörtökön kerül sor a betegvizsgálatra, valamint a próbaterápiára. Pénteken a hallgatók gyakorlati vizsgát tesznek, majd a záróvizsgájuk vasárnap az elméleti vizsgával fejeződik be.

Vasárnap más szakágakban is záróvizsgák lesznek: ezen a napon adnak számot tudásukról a „Lovasterapeuta képzés gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna szakág” és a „Fogyatékos személyek szabadidős és lovassport oktatója” elnevezésű képzések hallgatói.

 lovasterápia4

Október 24-én kezdődik a lovasvizsgákra felkészítő hét. A Német Lovas Szövetség vizsgarendszere szerinti lovasvizsgákat október 28-án tartjuk meg a Németországból küldött vizsgabiztosok előtt. A korábbiakhoz hasonlóan a lovasvizsgák több részből állnak: az RA5-ös szinten vizsgázó lovasoknak teljesíteni kell az úgynevezett lovas jogosítványt (bánásmód vizsga), illetve a díjlovagló, az ugró és az elméleti vizsgarészt is. A vizsgákon a lovaglás mellett fontos szerepet kap a földi munka, illetve a lovakkal való bánni tudás. Ugyanezen a napon bonyolítjuk le a magasabb szintű, szintén több részből álló RA4 és RA3-as lovasvizsgákat is.

Nagyon örülünk, hogy idén végre újra meg tudjuk szervezni a lovasvizsgákat, illetve a nemzetközi lovasterápiás konferenciát, ahol nemcsak érdekes témákról hallhatunk előadásokat, hanem ismét találkozhatunk hazai és külföldi oktatókkal, barátainkkal, ismerőseinkkel, kollégáinkkal.

Mindenkit szeretettel várunk őszi programjainkra!

Az őszi képzési blokkról bővebb információkat az alábbi linken talál:

http://www.lovasterapia.hu/kepzesek/2022fotkepzes.html

Fotók: Gordon Eszter.