SZÜLŐI FELELŐSSÉG ÉS TANÁRI ELVÁRÁSOK AZ ONLINE OKTATÁSBAN

Időpont:

2020.05.26., kedd, 19:00 - 20:00

Moderátor: dr. Krasznay Csaba

Meghívott szakértők:

Bereczki-Fodor Enikő

Tószegi Attila

Csizmazia-Darab István

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője, fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát. Most különösen így van ez, amikor a koronavírusjárvány miatt az iskoláknak át kellett állniuk az otthoni oktatásra.


Sok családban már az is nehézséget okoz, ha a gyereknek délelőtt online kell lenni, vagy időre kell elkészíteni és feltölteni a feladatot. Az online oktatás egy teljesen rendellenes jelenséget eredményezett: szülők és nagyszülők váltak egyik napról a másikra oktatókká, tanárokká, informatikusokká, nyelvtanárokká. Emellett rengeteg a határidős feltöltendő feladat, aminek sok esetben nem csak a megoldásához, de a feltöltéséhez is kell egy informatikához picit is értő segítség. A gyerekek elfáradtak, a szülők leterheltek, a tanárok pedig egyre több feladattal várják minden nap a gyerekeket. Még néhány hét van hátra a tanévből, mire mindenki alkalmazkodik a helyzethez, kezdődik a nyári szünet. Mi az a maximum, amit az iskola, a tanár elvárhat a gyerektől, és mi az a minimum, amit a szülőnek teljesítenie kell ahhoz, hogy gyereke a megfelelő körülmények között online tanulhasson?

A kérdésekre Bereczki-Fodor Enikő, Tószegi Attila és Csizmazia Darab István keresik a válaszokat!

A beszélgetés a Saferinternet Magyarország és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Facebook-oldalain követhető.

Kép_csaba

DR. KRASZNAY CSABA

Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, az NKE Kiberbiztonsági Akadémia programigazgatója. A Safer Internet Program önkéntes tagja, oktatója, szakmai segítője.

kép_eniko

BERECZKI-FODOR ENIKŐ

Ifjúsági és intergenerációs szakértő, 3 gyerekes édesanya. 2006 óta foglalkozik a fiatal generációkkal, több hazai és nemzetközi szervezet ifjúsági és oktatási külső szakértője. Az ifjúsági és generációs témában népszerű blog, a panpeterstop.blog.hu alapítószerkesztője.

Kép_4

TÓSZEGI ATTILA

A Zuglói Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola igazgatója; mentortanár. Iskolai munkája mellett szakértői tevékenységet végez, szervezetfejlesztéssel és coachinggal foglalkozik. Tanári diplomáját az ELTE-n, szakvizsgáját a BME Természet- és Társadalomtudományi Karán szerezte. 2010-től a Zugló Igazgatók Testületének vezetője.

Kép_3_csizmadia

CSIZMAZIA-DARAB ISTVÁN

IT biztonsági szakértő, a Safer Internet Program önkéntes oktatója. 2007 óta a magyarországi ESET/NOD32 képviseletnél IT biztonsági szakértő. 2014-ben elnyerte Az év információbiztonsági újságírója díjat, 2018-ban pedig az általa szerkesztett antivirus.blog megkapta az ITBN Biztonsági Díját.