Hagyományőrzés, oktatás – ez a két legfontosabb program

Csángóföldön az anyanyelvi oktatás működtetéséért az MCSMSZ a felelős. Napjainkban 35 helyszínen vannak jelen a térségben. Csaknem 2000 gyereket oktatnak, akiknek ingyenes étkeztetést is biztosítanak napi szinten.  Elhivatott pedagógusokkal, hangszeres tanárokkal és egyéb munkatársakkal magyar nyelvű oktatást, hagyományőrző, művészeti és sportfoglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, immár 21. századi körülmények között. Több létesítményt felújítottak, mindenütt okostáblákat, korszerű felszereléseket használnak. Ezek segítségével elérik az online magyar tannyelvű oktatási anyagokat. Sok helyen a rászoruló gyermekeknek ez az első és egyetlen lehetőségük a digitális eszközök használatára. Több településen az iskola vagy óvoda épületében olyan közösségi tér is helyet kapott, ahol napközben a gyerekek különfoglalkozásait tartják, esténként pedig a szülők tudnak itt egymással találkozni, beszélgetni.

Csángóföld3

Az elmúlt időszak eredményei

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke, az MCSMSZ felügyelőbizottságának elnöke szerint megint jó csángómagyarnak lenni. Kifejtette: a 60 ezres kisebbség életében óriási változások történtek. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően számos intézmény épült, szépült, megújult. Gyimesbükkben például megépült egy új óvoda a Dani Gergely Általános Iskola szomszédságában. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ez utóbbi iskolát néhány évvel ezelőtt egy tornateremmel bővítette, és az intézmény többi részének fejlesztésében is segített. Az új óvoda avatóünnepségét október 8-án tartották, amelyen részt vett Kövér László, az NGYSZME elnöke, a Magyar Országgyűlés elnöke is.  58 kisgyerek már birtokba is vette az új épületet. A település ezen kívül játszóteret és műfüves focipályát is kapott.

Csángóföld8

Csíkszeredában egy vadonatúj, modern kollégiumot adtak át, így a diákok végre tágas, szép környezetben élhetnek.

Csángóföld5

A Lábnyiki Gyermekek Otthona nemcsak iskola és óvoda, de nyári táboroknak, táncfesztiváloknak is otthont ad.

Fontos és kiemelt épülete a Tájház, amelynek most már két épületben négy berendezett szobája látogatható. Az elhivatott néprajzos és muzeológus munkatársaknak köszönhetően kiállítási anyaga folyamatosan bővül.

Csángóföld7

A magyarfalui óvoda-iskola a legnagyobb közösséggel rendelkezik a csángó települések között. A delegáció rövid időre bekapcsolódott egy óvodai magyar-, valamint egy felső tagozatos, hagyományőrző, gyöngyfűző foglalkozásba is.

Csángóföld2

Szászkúton is felvirágzott az oktatás: egyre több a diák és a pedagógus. A helyi közösségi teremben október 10-én este 88 tanár találkozott a vendégekkel. Szili Katalin, az MCSMSZ felügyelőbizottságának tagja megköszönte a tanárok és a hagyományőrzők elhivatott munkáját. Személyes helytállásuk nem csak a Szövetség működését és fejlődését eredményezte, de a Magyar Kormány nemzetpolitikájának alapvetését, a szülőföldön való boldogulást is erősíti. Edvi Péter úgy fogalmazott: „Korábban a tanárok azon gondolkoztak, hogy elmennek innen, most, hogy elindult az MCSMSZ oktatási programja, megnyugodtak, hogy érdemes itt maradni”. Mozsár István, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi tagja szintén köszönetét fejezte ki az MCSMSZ tanárainak. Biztosította őket arról, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a közösségépítő munka az eddigiek szerint folytatódhasson.

Csángóföld6

A külsőrekecsini iskolában a látogatáskor éppen üvegezték a külső tornácot, de a tanítás zavartalanul folyt. A gyerekek játékos formában magyarul is tanulnak, a hagyományőrzők vezetésével pedig tradicionális tevékenységeket próbálhatnak ki, mint például a szövés-fonás. Így biztosítják a moldvai csángómagyar kézművesség fennmaradását.

A bákói Magyar Házban kedd este küldöttgyűlést tartottak, ahol az MCSMSZ beszámolt mindennapi tevékenységéről. Szili Katalin kiemelte: „Óriási közösségépítés zajlik Csángóföldön. Ezen belül az oktatás, a zenei nevelés és a hagyományőrzés az, ami különösen jellemző, és még van rengeteg olyan munka, amit a következő időszakban szeretnének elvégezni.”

Mozsár István kuratóriumi tag is megköszönte a küldöttek és az egész MCSMSZ munkáját. Elmondása szerint leginkább a csángómagyar gyermekek lelkülete bizonyítja az MCSMSZ eredményeit. Polgár László, az MCSMSZ elnöke elmondta, a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a katolikus gyermekeket végig tudják kísérni az óvodától az egyetemig. Biztosíthatják számukra a támogató magyar közeget, megerősítve ezzel a nemzeti és kulturális identitásukat, hogy felnőttként a szülőföldön boldogulhassanak. Megígérte, hogy a munkájukat töretlen lendülettel folytatják a csángómagyar közösség megmaradásáért, boldogulásáért és gyarapodásáért.