A háromnapos rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. exikói, finn bírók is csatlakoztak a pénteken megtartott 7 különböző versenyszám pontozásához.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert tagjai vállalták el. A borongós reggel után csodás napsütésben folyt a verseny.

A Magyar Parasport Bajnokságot, a Szent György Díjat és a Lovasterápiás Verseny eredményhirdetését az érdeklődők élőben követhették a Magyar Lovasterápia Szövetség honlapján és közösségi oldalán.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának lovaspályáit péntektől vasárnapig magyar és külföldi profi díjlovasok és sérüléssel élő, év közben lovasterápiára járó gyerekek népesítik be.

A már 17. alkalommal megrendezett Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyt és Lovasterápiás Versenyt a járvány miatt idén is szigorú előírások betartásával és nézők nélkül kell megrendezni.

kép_1

A Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen a három nap alatt 25 versenyszámban 9 ország 62 lovasa méri össze a tudását. A nemzetközi verseny két versenyszáma egyben Világkupa-forduló is. A nemzetközi zsűri több tagja világbajnokságokon és olimpiákon szokott bíráskodni; Elke Ebert (Németország), Bernard Maurel (Franciaország, a zsűri elnöke) és Anne Prain (Franciaország) pedig paralimpiákon is. Mindegyikük dicséri a szervezők szakszerű és pontos munkáját.  

Az egészséges sportolók versenyeivel párhuzamosan sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek csapatversenyei zajlanak egy külön pályán. A gyerekek büszkén mutatják be, mi mindent tanultak meg lóháton a terápiás foglalkozások, illetve a parasport edzések során.

A verseny ideje alatt az induló gyerekek, valamint fóti iskolás gyerekek ingyenes fogászati szűrésen és szájhigiénés oktatáson vehetnek részt a Gyermekmentő Szolgálat kitelepült mozgó fogászati rendelőjében. A gyerekek megnézhették azokat az eszközöket és megoldásokat, amivel a Gyermekmentő Szolgálat intézetében energiatakarékos megoldásokkal hűtenek, fűtenek és világítanak.

kép_4

Digitális szolgáltatóként a Gyermekmentő Szolgálat stratégiai partnere a T-Systems Magyarország, mely a lovasverseny ideje alatt a Wifi-t szolgáltatja a területen.

A 17. Nemzetközi Díjlovas Világkupa és Lovasterápiás Versenyt péntek reggel Edvi Péter nyitotta meg. Házigazdai teendőket Janza Frigyes ny. vezérőrnagy és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke látta el.

Kép_8

A Lovasterápiás Verseny pénteki házigazdája Kövér László, a NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke és Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára volt. A gyerekcsapatok a kellemes napos őszi időben 9 versenyszámban mérték össze tudásukat. A gyermekintézmények magas pénzdíjakat, a gyerekek értékes, szép ajándékokat kaptak. De a legfontosabb a dicsőség és a sikerélmény!

 kép_2

A pénteki versenynap eredményei (CDI és CDN):

A könnyűosztályú (L7 CDN-A) díjlovaglás győztese Szokola Csaba, Magyarország, Viva LA Vida nevű lovával.

A Nemzetközi Junior Csapatbajnokság győztese Felvinczi Lilla, Magyarország, Bonjour Majlund nevű lovával.

A Nemzeti Junior Csapatbajnokság győztese Eliska Steflová, Csehország, ESPRESSO 1 nevű lovával.

A Nemzetközi Póni Csapatbajnokság győztese Zuzana Hradilova, Csehország, Arturo Martini nevű lovával.

A Nemzetközi Fiatal Lovas Csapatbajnokságot Ida Luise Niederdorf, Németország, CSI nevű lovával.

A Szent György Díj Nemzeti verseny győztese Borza Dominik, Magyarország, French Kiss nevű lovával.

A Szent György Díj Nemzetközi verseny győztese Vincent Marechal, Belgium, Calibra nevű lovával.

Magyar Parasport Bajnokság győztesei:

Béres Barnabás, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával;

Deák Réka, Motiváló csapat, Bourbon nevű lovával;

Hadnagy Tibor, Magyar Lovasterápia Szövetség, Escudo nevű lovával;

Molnár József, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával;

Pázler Vivien, Arany Patkó csapat, Baba nevű lovával; 

Balázs Eszter, Patent csapat, Danika nevű lovával;

Kovács Petra, Magyar Lovasterápia Szövetség, Szivárvány nevű lovával

Kép_6

A Díjlovas és Lovasterápiás versenyről bővebb információ: 

http://www.lovasterapia.hu/hirek/Nemzetkozi_Nemzeti_Dijlovas_Verseny_2021.html

A szervezők a koronavírusra való tekintettel védettségi igazolványhoz, illetve 48 óránál nem régebbi PCR-teszthez kötik a részvételt, és a háromnapos rendezvényt nézők nélkül szervezik meg.

Kép_9

Fotó: Gordon Eszter, Huszár Dávid és Szabó Réka