A nehézségek ellenére 2021-ben is elkötelezetten támogattuk a rászoruló gyerekeket és családjaikat.

Változatlanul az egészségügyi programunk a leghangsúlyosabb. Intézeteink a járványügyi előírások betartásával működnek. 2021-ben rendelőinkben összesen 8.322 vizsgálatot, terápiát és szülői konzultációt végeztek orvosaink, egészségügyi szakembereink. Más egészségügyi intézményekben 14 alkalommal fizettük rászoruló gyerekek kivizsgálását, műtétét, gyógykezelését.

2022 januárjában és februárjában orvosaink és egyészségügyi szakembereink 884 vizsgálatot, terápiát és szülői konzultációt végeztek, ugyanebben az időszakban más egészségügyi intézményekben 6 alkalommal fizettük rászoruló gyerekek kivizsgálását, műtétét, gyógykezelését.

kép_3

Elnökségünk továbbra is elkötelezett önkéntes orvoscsoportunk erdélyi gyógyító körútjai mellett. Reméljük, a járványügyi helyzet mihamarabb lehetővé teszi e karitatív tevékenységünk folytatását, de segítünk az ukrajnai menekülteknek is.

kép_4

Képzéseinket, oktatásainkat a szükséghelyzetnek megfelelően tavaly is hol offline, hol digitális formában végeztük, így Safer Internet Programunkat (SIP) is. Ennek az európai uniós projektnek a keretében 2021-ben 10 600 felhasználót értünk el, ebből 8 050 gyereket és 2 550 felnőttet (szülőt, tanárt és döntéshozót), ami a 2020-as létszám duplája. 2021-ben az iskolák elkezdték használni a Google-lal közösen fejlesztett Legyél az Internet Ásza! oktatási programunkat.

Az elnökség jóváhagyta a SIP 2022-es tervét, melynek keretén belül idén hozzávetőlegesen 55 000 főt, többségében gyerekeket, de szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat is kívánunk elérni.

kép_9

A Gyermekmentő továbbképzésein részt vevő gyógypedagógusok, gyógytornászok, parasport trénerek, pszichológusok oktatása, képzése is vegyes formában működött. Remélhetőleg idén már teljesen áttérhetünk a jelenléti oktatásra, ugyanakkor továbbra is alkalmazni akarjuk a távoktatás előnyeit és lehetőségeit.

A Gyermekmentő Szolgálat részt vett és javaslatot tett a gyermekek zajvédelmét biztosító jogalkotásra, nevelési-oktatási intézményben, illetve a köznevelés rendszerén kívül.

kép_10

2021. október 1-3. között megrendeztük a Magyar Lovasterápia Szövetséggel közösen a XVII. Nemzetközi Díjlovas Világkupát és Lovasterápiás Versenyt, fóti Lovasterápiás és Oktató Központunkban. A lovasterápiás versenyen 20 gyerekcsapat, összesen 112 gyerek mérte össze a tudását több kategóriában.

kép_11

A 2021. decemberi rendezvényeink sajnos elmaradtak, de a támogatóink által erre szánt összegekből karácsonyra 2000 ajándékcsomagot juttattunk el budapesti és vidéki gyermekintézményeknek, a fóti Lovasterápiás Központunkba fejlesztésre járó rászoruló gyerekeknek, illetve a Devecser környéki hátrányos helyzetű településeken élő gyerekeknek, így pl. Karakószörcsökre, Kiscsőszre, Iszkázra, Kertára, Veszprémgalsára, Noszlopra, Káptalanfára, Vidre és Dabronyra.

kép_7

Ösztöndíjprogramunk egyik támogatója, a Waberer’s International, 30 db tabletet ajándékozott kiválóan tanuló ösztöndíjasainak a Gyermekmentő segítségével. 

kép_8

Támogatónkkal, a T-Systems Magyarországgal együtt tavaly decemberben egy több mint 5 millió forint értékű, Philips Lumify típusú hordozható ultrahang-készüléket adományoztunk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek, ezzel elősegítve, hogy a COVID-osztályon fekvő gyerekeket ne kelljen az épületek között vizsgálatokra szállítani, hanem a betegágyuk mellett lehessen elvégezni a kardiológiai és egyéb ultrahangos vizsgálatokat.

kép_2

2022. április elején útnak indul az OTP Fogászati Roadshow, és vele a mozgó fogászati rendelőnk, amely budapesti, és vidéki helyszínekre látogat el. Az előkészületek már megkezdődtek. Tavaly a fogorvosi busz 8 helyszínen – Budapesten, Balatonfenyvesen, Magyarmecskén, Királyegyházán, Szentesen, Fóton, Miskolcon és Pécsett – járt, ahol önkéntes fogorvosaink több mint 2000 gyerek fogait vizsgálták meg. A szűrésen többségében hátrányos helyzetű, sérült gyerekek vettek részt. A gyerekek szájhigiénés tanácsokat és ajándék fogkefét, fogkrémet is kaptak.

Idén május 28-29-én szeretnénk újból megrendezni ingyenes gyermeknapi rendezvényünket a Városligetben.

Ugyancsak készülünk május 30-ai jótékonysági hangversenyünkre a Vigadóban, mellyel egyúttal tagunkra és támogatónkra, a 2016-ban elhunyt Kocsis Zoltánra is emlékezünk.  

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2021. június 1. és 2022. február 14. között rászoruló gyermekek, családok és intézmények megsegítésére összesen 131 827 639 Ft-ot költött.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöksége és kuratóriuma a következő határozatokat hozta:

1/        Jóváhagyta a beérkezett egészségügyi kérelmek alapján 13 fő hátrányos helyzetű, beteg, magyarországi és határon túli gyermek gyógykezelésének és   

           műtéti költségeinek átvállalását, 2 098 289 Ft értékben.         

2/        Jóváhagyott intézményi támogatást, 1 080 000 Ft értékben.

3/        Jóváhagyott további 1 családnak nyújtott támogatást vásárlási utalvány formájában, 50 000 Ft értékben.           

4/       Az elnökség döntött egyesületi tagfelvételről és tagtörlésekről.

kép_5

Fotó: Gordon Eszter, Fürjes Viktória