Napozórét (2010. május 30. 10-17 óráig)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszadik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2010. május 29-30-án. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület –az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett

Nemzetek Utcája

ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A rendezvényen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

Idén a rendezvényre kilátogatókat arcfestéssel, kézműves foglalkozással, gyurmázással, rajz- és poszterkiállítással, kvízjátékkal és sok-sok ajándékkal várják, illetve a lengyel Polonéz táncegyüttes is fellép a helyszínen.

A rendezvényen 13 ország, valamint a Magyar Országgyűlés Hivatala vesz részt változatos programokkal:

Dél-Afrikai Köztársaság
Egyesült Arab Emirátusok
Franciaország
Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége
India
Japán
Katar
Kína
Lengyelország
Madagaszkár
Magyar Parlament Információs Sátor
Németország
Palesztina
Törökország

Dorothee Janetzke-Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi akkreditált nagykövetasszonya köszönetet mondott a rendezvényen jelenlévő nagykövetségeknek, hogy programjaikkal évről-évre színesebbé teszik a Városligeti Gyermeknapi rendezvényt, és ezzel saját országuk kultúráját közelebb viszik a rendezvényre látogatókhoz.
A Német Nagykövetség azzal is támogatja ezt a programot, hogy a „Nemzetek Utcája” című esemény sajtótájékoztatójának házigazda teendőit immár ötödik éve felvállalja. Így még szélesebb körben népszerűsíthető ez a közkedvelt program.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy a Magyarországon akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek idén is nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen, amivel hozzájárulnak a kétnapos esemény sikeréhez. Hozzátette, a Gyermekmentő Szolgálat fontosnak tartja, hogy a Városligeti Gyermeknapra kilátogató családok ingyenesen vehessenek részt kulturált, színvonalas és szórakoztató programokban.
Edvi Péter szerint a Nemzetek Utcája kiváló lehetőséget nyújt a rendezvényre kilátogató gyermekeknek és családjaiknak, hogy játékos és színes formában megismerhessék a világ különböző nemzeteit, azok népszokásait, hagyományait, kultúráját és nemzeti ételeit. Fontosnak tartja, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottak és érdeklődők legyenek más nemzetek és kultúrák iránt.

Budapest, 2010. május 5.

További információ:

Borsi Zsuzsanna
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Médiareferens
Telefonszám: +361-475-70-17
Mobil: +3670-70- 80-574
e-mail: borsi@gyermekmento.hu

Pethő Zsófia
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
PR munkatárs
Telefonszám: +361-475-70-27
Mobil: +3630-436-37-67
e-mail: petho@gyermekmento.hu