orvosok_erdelyben_1

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 50 fős önkéntes orvos tagjaiból álló csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Ezen kívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik az intézeteket.

Idén 38 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Bükhavasra, Csíkcsicsóba, Csíkmadarasra, Csíkmadéfalvára, Csíkrákosra, Csíkszentdomokosba, Csíkszeredába, Csíkszépvizre, Csíkszentmártonba, Gyimesbükkre, Háromkútra, Hidegségszádába,  Kóstelekre és Székelyudvarhelyre látogatnak el.

Az orvos-csoportban ezúttal belgyógyász, csecsemő-gyermekgyógyászok, gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemész, fogorvosok, gyermekfogorvosok, traumatológus, aneszteziológus, gyermek ortopéd szakorvos-jelölt, haematológus, infektológus, klinikai onkológus, urológus, audiológusok és gyógypedagógus vesz részt.

Idén újabb résztvevőkkel bővül a szolgálat szakembergárdája: a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Fogászati Klinika és az Országos Gerincgyógyászati Központ nyolc orvosa is csatlakozott a Gyermekmentő Szolgálat körútjához, hogy önkéntes munkájával is segítse a szervezet tevékenységét.

Tavaly a Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, illetve az NGYSZ által felépített csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központot a szervezet két magyarországi gyermekneurológusa folyamatosan támogatja a munkájával.

Az idei májusi út további célja az, hogy a Gyermekmentő Szolgálat 21 éves erdélyi munkáját és tevékenységét a helyi egészségügyi szakemberekkel, tanárokkal, szülőkkel átbeszéljék, értékeljék, illetve a jövőre vonatkozóan továbbgondolják annak szükségességét.

Erdély-3Az orvos-csoport látogatásával együtt idén is sor kerül a hagyományos Erdélyi Gyermek-és Ifjúsági Focikupára Csíkszentdomokoson, melyet az egykori Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett huszonegyedik budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 28-29-én, szombat-vasárnap. A gyerekek teljes ellátásának és utaztatásának költségeit a Gyermekmentő Szolgálat vállalja magára.

A korábbi évekhez hasonlóan a szervezet a leginkább rászoruló gyermekeknek és családjaiknak adományokat is juttat.

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is az OTP Bank segíti, amely több mint egy évtizede kiemelt támogatója a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programjának. A májusi erdélyi orvoskörúthoz ingyenesen biztosít autóbuszokat és sofőröket.

A Bank romániai leánybankja, az OTP Bank Románia is követi azt a hagyományt, amelyet a magyarországi anyavállalat korábban elindított a gyermekek megsegítésére. Ennek keretén belül  2006-ban együttműködést alakított ki a Szolgálat Romániai Egyesületével.

A magyarországi OTP bankfiókhoz hasonlóan minden romániai OTP Bank kirendeltségben adományládát helyezett ki, és az így befolyt pénzzel is az NGYSZ Romániai Egyesületének

Részletes program