A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében idén is

10 helyszínre látogat el

az ingyenes fogorvosi szűrést végző OTP Fogászati busz

 

Budapest, 2010. június 2. - Az OTP Roadshow keretén belül az OTP Fogászati busz évek óta járja nyaranta az országot. Idén vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosít ingyenes fogászati szaktanácsadást és szűrést gyermekek részére.

csiz_otp_szures

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő az OTP Bank jóvoltából 1995 óta áll a Szolgálat rendelkezésére. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és oktatást végeznek.


lassuk_a_kis_fogakat

Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást térítésmentesen, akiknek fogászati kezelése valamely okból nehezen, egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott.

 

Az egészségügyi programsorozat további célja a gyerekek fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítása, szaktanácsadása, és nem utolsó sorban a gyermekek fogorvostól, fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése, játékos módon.

 

A Roadshow idei első helyszíne a május 29-30-i, kétnapos ingyenes városligeti gyermeknapi rendezvény volt, az OTP Kalandpark területén, ahol számtalan érdekes programmal, értékes ajándékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, izgalmas játékokkal várták az élményeket kedvelő gyermekeket és szüleiket. A busz ezt követően szeptember végéig a következő helyszíneket látogatja meg. Az OTP Roadshow előtt és után a Fogorvosi busz Erdélyben szűri és kezeli a gyerekeket.

 

Az OTP Road Show időpontjai és helyszínei:

 

Május 29-30.,

(szombat-vasárnap)

Június 2., (szerda)

 

Június 9., (szerda)

 

Július 3-4., (szombat-vasárnap)

 

 

Július 8. (csütörtök)

Július 10., (szombat)

Augusztus 20., (csütörtök)

Szeptember 10., (péntek)

és Szeptember 12., (vasárnap)

 

Szeptember 17. (szombat)

Városligeti Gyermeknap

 

Jászberény, „Bank a Parkban” rendezvény, OTP Bank Fiók előtt, Lehel vezér tér 28.,  8-18 óra között

Jászberény, „Bank a Parkban” rendezvény, OTP Bank Fiók előtt, Lehel vezér tér 28.,  8-18 óra között

Tiszafüred,  Piac tér 3. – Gyereknap (9-16 óra között)

 I. Népligeti Környezetvédelmi és Egészségfesztivál, Népliget.

(10-17 óra között)

Kecskemét, Csiperó Fesztivál (9-16. óra között)

Mezőkövesd Város Napja  (9-18 óra között)

Orosháza-Gyopárosfürdői strand, Kenyérünnep  (9-18 óra között)

Fót: Nemzetközi Díjlovasverseny és Fogyatékosok Lovasversenye,

Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központ Vörösmarty tér 1.  (9-17 óra között)

Pécs, Pécs Napok Örökség Fesztivál, Sétatér, a Székesegyház alatti sétány (9-17 óra között)



A gyermektáborokban és a rendezvényeken lehetőség nyílik, hogy fogorvosaink szükség esetén felhívják a szülők figyelmét a további javasolt és szükséges kezelésre, beavatkozásra, ezzel is hozzájárulva a gyermekek egészségének megőrzéséhez.

 

Mindezen túl a helyszíneken arcfestők, kézművesek és animátorok ingyenes szórakozást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

2009-ben a Roadshow ideje alatt közel 3000 általános iskolás és óvodás gyermek fogászati szűrése történt meg. A korábbi évekhez adataihoz képest sajnos a lyukas és szuvas fogak száma arányaiban nőtt. Míg 2008-ban a vizsgált esetek egyharmadánál, addig 2009-ben több mint felénél találtak a fogorvosok beteg, rossz fogat. Sajnos a fogköves és lepedékes fogak száma csaknem háromszorosára nőtt a tavalyi évben, míg az ép fogak aránya csökkent. 2009-ben a megvizsgált fogak csak 20%-a volt ép, és a fogszabályozásra szoruló gyermekek száma is jelentős volt.

 

Az OTP Fogászati busz idén részt vett a Gyermekmentő Szolgálat májusi erdélyi gyógyító körútján, – május 8. és 16. között –ahol a busz szűrővizsgálatot és kezelést biztosított Csíkszentdomokoson kizárólag a rászoruló iskolások részére.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2010. október 9-én, szombaton indulnak Erdélybe gyermekeket szűrni és gyógyítani.

vizsgalat_utan

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy minél több gyermek és szülő figyelmét hívják fel a helyes fogápolásra. A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank azt reméli, hogy 2010-ben is legalább annyi sikeres fogászati szűrést fognak végezni, mint 2009-ben.

 

A Roadshow ideje alatt minden érdeklődőt szeretettel várunk a programokra!