Mindenkinek be kell látnia azonban, hogy intézetről intézetre járva, egyik családból ki, a másikba be, a tevékenységünk esetleg további fertőzések forrásává válhatna. Mi segíteni akarunk, és nem veszélyeztetni az ottani gyerekeket és családjaikat. Egyértelműen nem magunkat féltjük, hiszen önkénteseink – az orvostól az asszisztensen át a  gépkocsivezetőig – valamennyien be vannak oltva kétszer is, néhányan már a harmadik védőoltásukat is megkapták. Azokat féltjük, akik nincsenek beoltva.

Vigaszképpen tájékoztatunk mindenkit, hogy természetesen a kapcsolat nem szakadt meg, a már korábban vizsgált gyerekeket, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett, április óta megint át tudjuk hozni Magyarországra, műtétekre. Olyan gyerekeket is hozunk át újból, akiket ugyan a mi önkéntes orvosaink nem láttak, de az erdélyi kollégák kérik, hogy egy kivizsgálásra vagy műtétre hozassuk át őket.

Erdély_4_Fotó_Kende_Luca

Kívánom Erdély és Románia lakosainak, hogy a lehető legkevesebb megbetegedéssel vészeljék át az Európába éppen megérkezett negyedik hullámot, és javaslom mindenkinek, aki még nem oltatta be magát, hogy a saját, a családja, a kollégái és a közösség érdekében minél hamarabb tegye ezt meg!

Csak tájékoztatásképpen zárom sajtóközleményünket azzal, hogy az Európai Unió területén a  negyedik hullám miatt újonnan megfertőződöttek közül, a kórházak intenzív osztályán fekvő betegeknek csak valamivel több mint 8%-a olyan, aki korábban megkapta a védőoltást, és közel 92% az oltatlan: ennél a ténynél semmi nem mutatja jobban az oltás életmentő fontosságát!

Erdély_3_Fotó_Kende_Luca

Budapest, 2021. október 6.

Dr. Edvi Péter

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke