Eljött a 30. Városligeti Gyermeknap

a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében

2022. május 28-29.

Budapest, 2022. május 28-29.Végre ismét megtarthatjuk a Gyereknapot a Városligetben! Ráadásul jubilálunk: ez lesz a 30-dik ingyenes Gyereknapunk. Idén május 28-29-én várunk kicsiket, nagyokat, családokat, barátokat, osztályokat a Ligetben. A sok ismerős program mellett újak közül is válogathatnak az érdeklődők. A Gyermekmentő Szolgálat célkitűzése nem változott: ki-ki találja meg a saját szórakozását, a rosszabb anyagi körülmények között élők is színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, belépődíj fizetése nélkül. Sok családnak erre egész évben csak itt nyílik alkalma.  

Köszönjük a rendezvény fő támogatóinak, hogy ebben a csodaszép, megújult környezetben rendezhetjük meg a gyerekek ünnepét. Az E.ON, az EMMI, Magyarország Kormánya, az OTP Bank és a Liget Budapest nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.

A Szolgálat idén is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre 200 nehéz sorsú gyermeket az ország több pontjáról, illetve Nagyváradról. Az ukrán határ közeli Tiszakóródról is érkezik egy 50 fős gyerekcsapat. A településre akkor jutottunk el, amikor az ide érkező ukrán menekült gyerekeknek nyújtottunk mobil rendelőnkben egészségügyi alapellátást. A gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a Szolgálat teljes mértékben átvállalja.

A kétnapos rendezvényen 41 helyszínen, 2 színpadon népszerű művészek, tinisztárok, együttesek és egyéb fellépők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

A hangsúlyos programhelyszínek az egészségmegőrzéshez, a sporthoz és egészséges életmódhoz, a pénzügyi tudatossághoz, az internetbiztonsághoz, a művészetekhez és a kulturális sokszínűséghez kapcsolódnak.

Kint lesz a Ligetben a Gyermekmentő mobil fogorvosi rendelője, melyet a szervezet főtámogatója, az OTP Bank vásárolt neki 1995-ben. A bank többek között a Szolgálat egészségügyi programját, így a fogorvosi busz fenntartását is támogatja. A mobil rendelő visszatérően jelen van a gyermeknapi rendezvényeken, a két nap alatt idén is várhatóan sok száz gyermek fogait vizsgálják meg az önkéntes fogorvosok. Szájhigiéniás sátor is lesz a programok között, ahol a helyes fog- és szájápolásról és az egészséges táplálkozás alapjairól tanulhatnak a gyerekek, persze sok játékkal és ajándékokkal motiválva őket.

Ugyancsak kiviszi a Ligetbe a Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionját.

A Sportszigeten nem csak sportbemutatókat láthatnak a gyerekek, hanem maguk is kipróbálhatnak több sportágat az avatottak segítségével. Például kiállhatnak egy bokszmeccsre Gedó György és Kótai Mihály bokszbajnokok ellen! Lesz tájfutó labirintus, kick-box-bemutató és sakkverseny a szellemi sportok kedvelőinek. Bemutatkozik egy viszonylag ismeretlen sportág is, a lábtoll-labda. Találkozhatnak a legendás birkozóval, Németh Nyiba Sándorráal és Czakó Attila magyar rögbisztárral.

Az OTP Bank Kalandparkban az OTP Fáy András Alapítvány trénerei interaktív pénzügyi, gazdasági témájú játékokkal várnak mindenkit. A kalandvágyó gyerekek, családok próbára tehetik ügyességüket, és játszva fejleszthetik pénzügyi, gazdasági ismereteiket.

A Biztonságos Internet Sátorban mindent befon a világháló! A biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes játékkal, kvízzel, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal, előadásokkal és persze ajándékokkal várjuk a kisebbeket és nagyobbakat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok internetbiztonsági felvilágosítását tűzte ki célul. Szeretné elérni, hogy az országban minél több felhasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve azt, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Egyszerre kell felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és megteremteni azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét, de tanítani kell a gyermekeket az internet előnyeire is. Szervezetünk 2019 óta hotline-t is működtet, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat. www.biztonsagosinternet.hu

A Biztonságos Internet Sátorban ott lesz, illetve azt támogatja a T-Systems Magyarország Zrt., a Google Magyarország, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, az Abacusan Stúdió, a Fortix Consulting Kft.,a Quadron Kibervédelmi Kft.,a VR Vidámpark, az Illúziók Múzeuma és a World of Robots Robotkiállítás.

Több helyszínen nyílik lehetőség a gyerekek számára az alkotásra. Dolgozhatnak például bőrrel, gipsszel, festhetnek, rajzolhatnak, színezhetnek. A Városliget szélén megépült vadonatúj Néprajzi Múzeum turnusokban várja a látogatókat, akiket múzeumpedagógusok kalauzolnak végig a kiállított tárgyakon. A múzeum ingyenes tárlatvezetést és foglalkozást kínál a Gyermekmentő által meghívott 200 hátrányos helyzetű gyereknek. A közeli Magyar Zene Háza előtt zenés játszóteret próbálhatnak ki a gyerekek, vasárnap 10.30-kor pedig a Makám együttes szabadtéri koncertjét hallgathatják meg.

A Gyermekmentő Szolgálat színpadán mindkét napon tinisztárok, ismert zenészek, együttesek és más formációk lépnek fel: Alee, Mikola Péter, a New Dance World, Opitz Barbi, az Angel Dance Táncstúdió, a Baross Imre Artistaképző, a Thália Tanoda, a FittMóka, a Holle Anyó Színház, a Réparetekmogyoró Társulat, a Mintapinty, a Trambulin Színház, Ivi bohóc, a Csudatáska Társulat, a Pesto Broadway Stúdió és a Blinky Ball Csoport.

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Napozórét két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 29-én, vasárnap a különböző kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve a kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait. A Nemzetek Utcájában idén 13 ország vesz részt változatos programokkal: Albánia, Algéria, Bulgária, Egyesült Arab Emírségek, India, Japán, Katar, Kína-ELTE Konfuciusz Intézet, Koszovó, Malajzia, Pakisztán, Thaiföld és az Ibero-amerikai  Közösség Magyarországon. Napközben az itt felállított színpadon a részt vevő nemzetek előadói, tánccsoportjai, zenészei, együttesei mutatják be színes műsorukat.

Ismét találkozhatnak a látogatók a Városligetben a Mercedes-Benz Hungáriával, amely ezúttal csillogó rendőrautókat hoz ki a Gyereknapra, melyekbe kedvükre beleülhetnek a gyerekek, és megismerkedhetnek a működésükkel is! A Mercedes-Benz Hungária már három évtizede támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját, számtalan nagyszabású, exkluzív jótékonysági akcióval segítve a szervezet tevékenységét.

 

Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpada 

 

Május 28., szombat 10:00-18:40

Időpont

Program

10:00-10:30

FittMóka családi zenés torna

11:00-11:45

Mintapinty: Vakáció

12:00-12:20

Blinky Ball Kid-Ball Csoport előadása

12:25-12:50

FittMóka családi zenés torna

13:30-14:30

Trambulin Színház előadása: Boszorkányos tivornya

15:00-15:45

New Dance World előadása

16:15-17:15

Holle anyó Gyerekszínház előadása: Egér a Marson

17:40-18:40

Pesti Broadway Stúdió: külföldi és magyar gyerekslágerek

 

Május 29., vasárnap 10:00-18:50

Időpont

Program

10:00-10:20

Baross Imre Artistaképző - Artista Show

10:40-11:10

Ének és tánc Ivi bohóccal

11:30-12:15

Mikola Péter gyerekműsora

12:30-13:00

Thália Tanoda zenés műsora

13:30-14:15

RépaRetekMogyoró gyerekműsora

14:40-15:10

Angel Dance Táncstúdió előadása

15:30-16:00

New Dance World előadása

16:30-17:10

Csudatáska Társulat előadása

17.30-18.00

Opitz Barbi koncertje

18:20-18:50

Alee fellépése

 

A gazdag programkínálaton túl vásárosok és kereskedők várják portékáikkal a látogatókat!

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.

 

Köszönjük támogatóinknak, hogy segítségükkel megrendezhettük a gyerekek kétnapos ünnepét a Városligetben!

Fő támogatók: E.ON, EMMI, Magyar Kormány, OTP Bank Nyrt., Liget Budapest

Kiemelt támogatók: Civil Biztonsági Szolgálat, Coca-Cola HBC Magyarország, Colgate-Palmolive Magyarország, Elevenpark, Európai Unió, Mercedes-Benz Hungária, Safer Internet Program, T-Systems Magyarország, Waberer's International.

Fő médiatámogatók: Blikk, Ringier Hungary, Trend Fm

Médiatámogatók: Csak a Nőknek Magazin, IMEDIA Kft., MAHIR Cityposter Kft., Manoprogram.hu, Nemzeti Sport, Picur Rádió

 

 

További információ:

 

Gabos Erika                                                              Szőke Bálint                

Sajtó                                                                          Rendezvényszervező    

+36-1-475-7004                                                         +36-30-327-6310 

+36-30-217-9200                                                       gyermeknap@gyermekmento.hu  

gabos.erika@gyermekmento.hu