Egyedülálló megmérettetésről van szó, hiszen Európában csak itt szerveznek egyszerre díjlovas Világkupa-fordulót és csapatversenyt a fogyatékkal élő gyerekeknek. Az utolsó nap kedvenc száma az egészséges lovasokból és a lovasterápiára járó gyerekekből álló csapatok közös versenye volt. Ebben a vidám számban tökéletesen érvényesült a sport eszménye: a szolidaritás, a csapatszellem és a tolerancia. A verseny helyszínén ingyenes egészségügyi programokat is szerveztünk.

fóti verseny14

Három napon keresztül külön pályákon, egymással párhuzamosan versenyeztek a magyar és külföldi díjlovasok, valamint sérüléssel élő, év közben lovasterápiás fejlesztésben részesülő gyerekek. A legnépesebb pálya a lovasterápiás versenyszámok helyszíne volt. A három nap alatt 24 gyerekcsapat, összesen 182 gyerek mérte össze a tudását különböző kategóriákban. Külön versenyszámokat rendeztek többek között a látás- és hallássérült, a tanulásban és az értelmileg akadályozott, valamint a hiperaktív gyerekeknek. A terápiás verseny idei házigazdái Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Seregi Deák Péter, az NGYSZ titkára, Bíró Attila, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Demján Lídia, az NGYSZ támogatója voltak.

fóti verseny11

A terápiás versenyek összdíjazása, valamint a gyerekcsapatok ellátása és szállásköltsége 10,5 millió forintot tett ki; ez tudatosan több, mint az ép sportolók premizálása. Ezen felül a gyerekek még értékes ajándékokat is kaptak a Gyermekmentő támogatóinak köszönhetően.

A nemzetközi és nemzeti versenyszámokban a három nap alatt összesen 8 ország lovasai mérték össze tudásukat, 20 versenyszámban. A szombati Telekom Nagydíj (Világkupa) győztese: Helen LANGEHANENBERG (Németország), lova: FACILONE FRH. Vasárnapra is jutott egy parádés Világkupa-forduló, az OTP Nagydíj Kűr, amelynek névadó támogatója a magyar bank volt. Ennek a számnak is Helen LANGEHANENBERG lett a győztese.

A díjlovas versenyszámok házigazda teendőit a három nap alatt Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó, Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Harrach Péter, az NGYSZME alelnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Hassay Zsófia, a Fővárosi Közgyűlés tagja, Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, Glattfelder Béla, az NGYSZ tagja, Seregi Deák Péter, az NGYSZ titkára, Bíró Attila, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Demján Lídia, az NGYSZ támogatója és Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke látták el.

fóti verseny4

A nemzetközi zsűri több tagja világbajnokságok és olimpiák elismert bírája, többek között Bernard Maurel (Franciaország), Cara Whitham (Kanada), Clive Halsall (Nagy-Britannia), Elizabeth McMullen (Kanada), Leif Törnblad (Dánia), Elke Ebert (Németország).

fóti verseny13

A verseny ideje alatt működött a Szolgálat fogorvosi busza, ahol körülbelül 150 gyerek fogait vizsgálták át az önkéntes fogorvosok. A szűrés eredményeit átadták a felnőtt kísérőknek.

Kitelepült nőgyógyászati kamionunk is, ahol ingyenes rákszűrést, UH-vizsgálatot és HPV-szűrést végeztek önkéntes nőgyógyászaink – ezzel a lehetősséggel 22 nő élt, 18-an pedig tanácsadásban részesültek.

fóti verseny12

A gyerekeket – amikor épp nem lovagoltak – arcfestők, buborékfújó, lufihajtogató, kézművesek és ugrálóvár szórakoztatta.

A háromnapos verseny számait élőben lehetett követni a Magyar Lovasterápia Szövetség YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/@MagyarLovasterápiaSzövetség)és a ClipMyHorse streaming szolgáltató oldalán is.

További részletek: www.lovasterapia.hu.

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, az E.ON Hungária és a Magyar Telekom. További támogatók: Auchan Fót, Civil Biztonsági Szolgálat, Coca-Cola Magyarország, Horze Budapest, Hungast, Ice’N’Go, Magyar Paralimpiai Bizottság, Penny Magyarország, SB Dynamic, Waberer’s International. Fő médiatámogatók: Blikk, Ringier, radiocafé98.0, Trend Fm, iMedia.

Fotók: Gordon Eszter, Loós Panna, Huszár Dávid.