A teljesen felújított Buzánszky Jenő Sportközpontot a legendás Aranycsapat egykori hátvédjéről nevezték el, aki haláláig betöltötte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöki tisztjét, és több mint 20 éven keresztül kísérte el az NGYSZ önkéntes orvoscsoportját Erdélybe. Gyakran vele tartott Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat egykori csatára, Szepesi György sportújságíró és Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok kenus is. Buzánszky úgy vélte, hogy a foci, mint játék, közelebb hozza egymáshoz még a közélet szereplőit is. És igaza volt! Az ő javaslatára 25. éve létezik, így már hagyománnyá vált a Magyar Parlament, a székely és a csángó közszereplők csapatainak őszi futballtornája.

foci Csíkszentdomokoson3

A most pénteki barátságos focitorna győztese a Magyar Országgyűlés válogatottja lett (csapatkapitány Kövér László házelnök, szövetségi kapitány Magyar Zoltán). A parlament a csángó közméltóságokat (csapatkapitány Polgár László elnök) 4-1-re, a székelyeket (csapatkapitány Tánczos Barna, volt miniszter, szenátor) pedig 2-1-re győzte le.

A jó hangulatú sporteseményen a helyi Ifjúsági Fúvószenekar játszotta a himnuszokat. A kezdőrúgást Blága Tünde végezte el, aki a tavalyi Miss Universe Hungary győztese volt. A modell Gyimesközéplokon nőtt fel, és szívesen tett eleget a felkérésnek. Jövőre ő lesz az 5. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Torna háziasszonya is.

foci Csíkszentdomokoson

Fotók: MTI/Veres Nándor.