Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán részt vett Dr. Sugár Viktória PhD, az Óbudai Egyetem fenntarthatóságért és kiemelt fejlesztésekért felelős rektorhelyettese, Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. A szeptember 27-én aláírt szerződés további 10 évre szól.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén 2012 óta működik az Élhető Jövő Park, ahol az intézet tiszta környezetben használ megújuló energiát és egyéb környezetbarát technikai megoldásokat. Az innovációs projekt üzemeltetője az E.ON Hungária Csoport és a Gyermekmentő, akik nagy súlyt helyeznek az innovatív mintaprojektek megvalósítására és fenntartására. Az Óbudai Egyetem egyik kiemelt kutatási területe a fenntartható energetika. Az egyetem hallgatói és kutatói Fóton valós körülmények között tapasztalják meg a jövő okoshálózatának elemeit, és használhatják az Élhető Jövő Park nyújtotta technológiai lehetőségeket. A mostani megállapodás aláírói közös céljaik elérése érdekében ösztönzik és fejlesztik a közöttük lévő tudományos és technológiai együttműködés résztevékenységeit.

Óbudai Egyetem, EON, NGYSZ aláírás

Dr. Sugár Viktória PhD, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese kiemelte, az egyetem megtiszteltetésnek veszi, és örömmel működik együtt az NGYSZ projektjében. Hozzátette: „felelősségünk, hogy a ma hazánkban minden harmadik végzős mérnökhallgatót kibocsátó Óbudai Egyetem naprakészen készítse fel a diákokat a megfelelő szaktudásra. Az egyetem képzéseinek és kutatásainak központi eleme a fenntartható energetika, és törekvésünk az, hogy mintegy tizenkétezer hallgatónk egy fenntartható jövőért dolgozzon majd tanulmányai elvégzése után.”

Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese az együttműködés kapcsán kiemelte a tudásmegosztás fontosságát. „Hisszük, hogy az élhető jövő fiataljainkon is múlik, ezért elkötelezettek vagyunk a jövő generációjának oktatása és támogatása mellett, köztük a közép- és felsőfokú duális képzés iránt. Kutatás-fejlesztési együttműködésünk megújítása az Óbudai Egyetemmel lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy az Élhető Jövő Parkot oktatási és kutatási célokra, tapasztalatszerzésre és környezetvédelmi programokra használják. Biztos vagyok benne, hogy cégünk szakérteleme és elkötelezettsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elhivatottsága, valamint az Óbudai Egyetem innovatív gondolkodása, fiataljainak tehetsége, tenni akarása nem csak az együttműködés résztvevőinek, hanem egy szélesebb társadalmi közegnek is hasznára válik” – zárta gondolatait az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

Óbudai Egyetem, EON, NGYSZ aláírás2

Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese gratulált a Gyermekmentő Szolgálatnak ahhoz, hogy korát messze megelőzve, már 2012-ben letette ennek a mintaprojektnek az alapjait. A megújuló energia hasznosítása hosszútávon is szerepel a kormány terveiben azzal, hogy a villanyáram időnkénti túltermelését tárolókapacitás növelésével kell megoldani. „A gyermekek az ország jövője, és egy boldog jövőhöz szükség van a megfelelő minőségű környezetre is. Éppen ezért az állam nem is tud egyebet tenni, mint támogatni egy ilyen projektet” – összegezte.

Óbudai Egyetem, EON, NGYSZ aláírás4

Dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke úgy fogalmazott, az Élhető Jövő Park gondolata igen egyszerű helyzetből pattant ki: már 2000-ben többmillió forint volt a fóti Lovasterápiás Központ rezsiszámlája. „Ekkor kerestük meg az ipart, vagyis az E.ON-t, és ekkortól kezdett el apró lépésenként bővülni az alternatívenergia-parkunk. A Park mára már nem csak 90%-ban fedezi a Központ energiafelhasználását, hanem csaknem 700 mérési pontjával kutatóhellyé is vált az egyetemek és az ipari szereplők számára” – fogalmazott.

Fotók: Gordon Eszter.