40 magyarországi településről, valamint Székelyföldről, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Nagyváradról és a Partiumból, összesen 10 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Az ünnepség házigazdája Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya volt, aki az Országház kulcsát átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit.

Parlamenti Gyermekkarácsony4

A 800 gyermeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. Az ötórás program összesen nyolc helyszínen zajlott.

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett Keresztes Ildikó, Vastag Csaba, Vastag Tamás énekesek, Gubik Petra énekes-színésznő, valamint a Gypo Circus és Szirota Jennifer formáció.  Kaszás Géza színművész Wass Albert Karácsonyi mese című írását mondta el.

Parlamenti Gyermekkarácsony5

A Delegációs teremben a kis vendégek interaktív zenei foglalkozáson vehettek részt a Magyar Zene Háza közreműködésével. Nagy sikert aratott Youhuu, az Atlétikai VB jókedvű racka juh kabalafigurájának megjelenése, akit Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár szólított a színpadra.

Parlamenti Gyermekkarácsony

A gyerekek fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedhettek, mézeskalácsot készíthettek, az arcfestők pedig szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk. A Felsőház termében gólyalábasok, vándormuzsikusok szórakoztatták a gyerekeket.

Parlamenti Gyermekkarácsony7

Videóüzenetben köszöntötte a gyerekeket Krausz Ferenc Nobel-díjas kutató, és átadták Karikó Katalin, Nobel-díjas kutató karácsonyi jókívánságait is.

A Gobelin teremben az Országgyűlési Őrség tartott látványos bemutatót, a Vadászteremben pedig a Kulturált Közlekedésért Alapítvány közlekedési játékait lehetett kipróbálni. A meghívottaknak bemutatták az Országház nevezetességeit is.

A gyerekek több neves sportolóval is találkozhattak: Márton Anita világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes súlylökővel, Kriszt Sarolta, többszörös magyar bajnok, EYOF aranyérmes hétpróbázó, Sulyán Alexa, U20 Európa-bajnoki ezüstérmes sprinter, Krizsán Szabolcs, Európa-bajnoki bronzérmes judós, Bruckmann Gergő, Junior VB bronzérmes öttusázó, Barta Luca Junior Öttusa VB bronzérmes öttusázó, Pupp Noémi Európa-bajnok kajakozó, Noé Bálint világ- és Európa-bajnok kajakozó, és a Budapest Honvéd FC kis futballistái. 

Az érdekes programok és a finom ebéd után Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, valamint a rendezvény támogatói a csíkszentdomokosi gyerekek adventi produkciója kíséretében osztották ki az ajándékokat.

Parlamenti Gyermekkarácsony2 Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta az E.ON Hungária Zrt., az MBH Bank Nyrt., a Spar Magyarország Kft., a Magyar Pékszövetség, a Magyar Atlétikai Szövetség, a Kulturált Közlekedését Alapítvány, a LillRoad Film, a Magyar Zene Háza,  az Oligo 2000 Kft., az Agria Drink Kft., a Fornetti, a Gast-food és az Egertej Kft. valamint a műsorban fellépő művészek: Keresztes Ildikó, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Gubik Petra, a Gypo Circus és Szirota Jennifer, Kaszás Géza.

Fotók: NGYSZ

MÉG TÖBB FOTÓÉRT LÁTOGASSON EL GALÉRIÁNKBA IDE KATTINTVA!